Лікування суглобів народними засобами: кращі рецепти

Захворювання суглобів, запалення і просто забиті місця вважаються одними з найпоширеніших захворювань, особливо у старшому віці. Проте раптовий біль може з'явитися і у молодих людей, незалежно від роботи або заняття спортом. Складність захворювання суглобів у тому, що якщо тривалий час не лікувати їх, то може розвинутися хронічний процес, після чого буде потрібне набагато серйозніше лікування.

Одним із найефективніших методів лікування різних типів запалень і захворювань суглобів є використання народних методів. Сюди входять настої і відвари трав, компреси, спеціальні креми з натуральних рослин та інші засоби, які можна використовувати вдома. Які рецепти натуральних трав найкраще підійдуть для лікування суглобів?

Хвороби і запалення суглобів - причини і симптоми

Суглоб - досить складний механізм, який є однією зі складових опорно-рухового апарату. Будь-яка проблема, яка виникає в суглобі, відразу ж негативно позначається на нормальній роботі всього організму.

Викликати біль у суглобі або інші проблеми в ньому можуть безліч причин. Це може бути хронічне захворювання, механічне пошкодження або запальний процес. Перед тим як приступати до лікування і використовувати будь-які засоби, треба розібратися в причині болю або неприємних відчуттів. Від цього буде залежати правильність лікування.

Є ряд поширених причин болю в суглобах:

  • Артрит. Він може бути декількох видів, але по суті своїй це захворювання суглобів, яке викликає хворобливі відчуття і підвищену чутливість в області суглоба. Гострий біль може проявлятися особливо сильно при згинанні, на місці суглоба червоніє шкіра, з'являється набряклість. Найбільш поширений артрит у людей від 20 до 40 років.
  • Остеоартроз. Це одне з найпоширеніших захворювань суглобів, які викликані незапальним процесом. Зазвичай зачіпає тазостегнові, променевозап'ястні або колінні суглоби. Виявляється у вигляді болю, хрускоту при рухах, скутості, неприємних відчуттів при навантаженні на суглоби, а також може з'явитися набряк.
  • Подагра. Дана хвороба передається у спадок і викликається порушеннями обміну речовин, які, у свою чергу, призводять до відкладень солей у суглобах. У більшості випадків уражаються гомілковостопні суглоби, лікті та великі пальці ніг. Шкіра при цьому стає червоною і набряклою, а також з'являються порушення роботи й ураження серця, нирок.
  • Анкілозуючий спондилоартрит. Це запальне захворювання, яке вражає суглоби різних відділів хребта. Там утворюється рубцева тканина, на якій відкладаються солі, і з часом це дуже сильно погіршує рухливість. Проявляється болем у крижах, попереку, є температура, псується постава. Особливо часто хворобливі відчуття виникають ночами або при сильному вдиху. Причини захворювання не визначені. Вимагає дуже швидкого лікування, інакше хвороба може викликати серйозні порушення, аж до повної нерухомості хребта.
  • Остеоартрит. Дуже поширене захворювання у тих, кому більше 50 років. Воно виникає внаслідок регулярного сильного навантаження на суглоби. Супроводжується болем, почервонінням і набряками.

Є безліч інших видів захворювань або процесів, які викликають біль у суглобах, але ці вважаються основними й зустрічаються найчастіше. Як і з більшістю захворювань, дані процеси в організмі негативно позначаються не тільки на самому суглобі, а й на інших системах. Тому дуже важливо вчасно виявити захворювання і почати ефективне лікування.

Народні методи лікування суглобів

Близько 15 % лікарів регулярно рекомендують використовувати для лікування народні методи - трави і рослини, відвари з них або настоянки. Такі способи лікування є досить ефективними, мають менше протипоказань, адже часто ті чи інші рослини входять до складу звичайних таблеток. Найважливіше при домашньому лікуванні суглобів - заздалегідь проконсультуватися з лікарем і отримати точний діагноз.

лікування суглобів травами

 

Мазь із звіробою

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Мазь дуже легко приготувати в домашніх умовах. Для цього треба взяти столову ложку звіробою сушеного і столову ложку деревію, змішати трави з розігрітим на паровій бані вазеліном, після чого втирати в уражений суглоб.

Мазь із звіробою для лікування суглобів

Відвар з березових бруньок

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Столову ложку бруньок потрібно заварити 5 склянками окропу, залишити на невеликому вогні на півгодини, при цьому постійно помішувати. Вимкнути й залишити настоюватися ще на кілька годин. Пити по склянці тричі на день.

Даний відвар відмінно допомагає при ревматизмі, остеохондрозі, подагрі, а також може рекомендуватися при поліартриті.

Відвар з березових бруньок для лікування суглобів

Ванна з соснових бруньок

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Заварити дві столові ложки соснових бруньок у літрі води, залишити на кілька годин, щоб відвар настоювався. Потрібно процідити засіб і додавати у ванну або ванночки для ніг, рук перед використанням.

Ванна з соснових бруньок для лікування суглобів

Ванна з ромашки

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Ромашку лікарську залити 2 літрами окропу, настоювати більше години, після чого процідити й використовувати для ванни - вилити відвар у теплу воду.

Даний засіб працює для зміцнення і комплексно впливає на організм. Дуже добре допомагає при остеохондрозі.

Ванна з ромашки для лікування суглобів

Настоянка з трави чистотілу

Інгредієнти:

  • чистотіл - 1 ст. ложка;
  • горілка або спирт - половина склянки.

Спосіб приготування:

Змішати трави з горілкою і залишити на кілька днів настоюватися в темному місці. Після цього трохи настоянки наносять на марлю і використовують у вигляді компресу на ураженому суглобі.

Настоянка з трави чистотілу для лікування суглобів

Хоча народні методи лікування показали себе дуже добре при лікуванні захворювань суглобів (зокрема, на ранніх стадіях або для підтримання гарного стану), але не варто забувати і про медикаментозне лікування. При появі перших симптомів треба звертатися до лікаря і консультуватися з ним із приводу оптимального лікування.
Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі