Лікування себореї народними засобами - кращі рецепти

Існує думка, що шкіра людини - це відображення внутрішнього стану. Якщо є проблеми зі здоров'ям, порушення в роботі організму, захворювання або нестача вітамінів, то це відбивається на шкірі у вигляді прищів, почервоніння та інших розладів. І одним із них є себорея - захворювання, яке вражає шкіру голови та виникає внаслідок внутрішніх проблем. Якщо ж до захворювання додаються неправильне харчування, постійний прийом алкоголю, прийом гормональних препаратів, наявність побічних захворювань, то себорея починає дуже швидко прогресувати.

Лікування себореї - досить складний процес. При виявленні перших симптомів треба відразу звертатися до лікаря-трихолога і здавати аналізи. Призначається лікування препаратами, але цим можна займатися й у домашніх умовах народними засобами. Які рецепти з трав та рослин можна використовувати для боротьби з себореєю?

Причини та симптоми себореї

Себорея – це запальне захворювання шкіри, яке характеризується рясним виділенням шкірного сала. Найчастіше уражається голова, але іноді страждають і інші волосяні покриви на тілі.

Є два види себореї – масляниста та суха. Перший варіант викликає рясне саловиділення, закупорку залоз на шкірі, а суха, навпаки, провокується нестачею сального жиру, тому шкіра починає лущитися, а волосся - ламатися і тьмяніти.

На сьогодні достеменно не встановлено, що саме спричиняє себорею, але є фактори підвищеного ризику. Основною причиною розвитку захворювання є грибок Pityrosporum ovale - він є в організмі кожної людини і зазвичай не має негативного ефекту чи впливу. Але іноді у деяких людей грибок починає активно розвиватися та викликати себорею. Сприяє цьому низка факторів:

  • наявність захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • гормональні порушення в організмі;
  • проблеми з функціональністю щитовидної залози;
  • стрес, депресія, тривалі переживання; наявність захворювань нервової системи;
  • зниження імунітету.

Також є дослідження, які свідчать, що до себореї є спадкова схильність.

Серед основних симптомів себореї можна відзначити:

  1. Запалення шкіри, що може супроводжуватись свербінням.
  2. Невелике лущення шкіри голови.
  3. Почервоніння на шкірі.
  4. Надмірне виділення сального жиру.

Раніше захворювання вважалося серйозним розладом, хворобливим порушенням роботи сальних залоз, яке потрібно лікувати. Але сьогодні надмірне саловиділення, як і сама себорея, вважається одним із варіантів нормальної роботи залоз. По суті, все, що турбує пацієнта - це неестетичний вигляд волосся і шкіри голови, але немає жодного болю або інших неприємних відчуттів.

Але при цьому треба розуміти, що хоча захворювання і виглядає відносно несерйозним, але все ж таки це порушення в роботі організму, викликане грибком. Згодом грибок буде збільшуватися, може спричинити інші проблеми зі шкірою або випадання волосся, тому має піддаватися лікуванню.

лікування себореї травами

Як лікувати себорею народними засобами?

При виявленні перших ознак себореї відразу ж звернутися до лікаря, здати аналізи, пройти огляд для встановлення точного діагнозу та підбору оптимального методу лікування. На жаль, на сьогодні немає ефективного медикаментозного методу лікування, який може нормалізувати роботу сальних залоз. Відповідно, терапія при себореї зазвичай спрямована на усунення симптомів.

У більшості випадків пацієнти при виявленні симптомів себореї намагаються впоратися з проблемою самостійно, використовуючи шампуні, креми або інші засоби. І зазвичай це показує себе досить ефективно, особливо якщо комбінувати таке лікування з використанням народних засобів – відварів трав і рослин.

Настоянка календули

Інгредієнти:

  • календула – 2 ст. ложки;
  • спирт або горілка – 500 мл;
  • рицинова олія – 1 ст. ложка.

Спосіб приготування:

Спочатку необхідно зробити спиртову настоянку календули (іноді її можна купити в аптеці, але можна зробити і вдома). Для цього треба взяти дві столові ложки трави календули і залити це половиною літра медичного спирту або горілки. Настоянку залишити на тиждень у темному місці.

Після цього необхідно взяти 2 столові ложки настоянки календули і змішати зі столовою ложкою касторової олії. Суміш використовується при жирній себореї – її потрібно втирати у волосся чи шкіру 3 рази на день. Необхідно ретельно стежити за станом шкіри або волосся, щоб не пересушити його.

Настоянка календули від себореї

Відвар на календулі

Інгредієнти:

  • суцвіття календули – 2 ст. ложки;
  • коріння лопуха – 1 ч. ложка.

Спосіб приготування:

Береться дві столові ложки сухих суцвіть календули і поєднується з корінням лопуха. Трави слід залити одним літром гарячої води, після чого поставити на невеликий вогонь і відварювати протягом 10 хвилин. Відвар необхідно поставити остигати і процідити від залишків рослин. Отриманим засобом омивають голову щодня.

Відвар на календулі від себореї

 

Відвар на кропиві

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Одним з найефективніших засобів для усунення зайвої жирності волосся і боротьби з себореєю є кропива. Потрібно взяти одну столову ложку листя кропиви і залити склянкою окропу, залишити остигати на 2 години, після чого ретельно процідити. Відваром потрібно мити голову та втирати в шкіру раз на тиждень.

Відвар на кропиві від себореї

Відвар ромашки

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Суху аптечну ромашку заливають одним літром води, після чого ставлять на слабкий вогонь, доводять до кипіння і тримають на плиті близько 5 хвилин. Отриманий відвар необхідно поставити настоюватися, після чого процідити, дочекатися охолодження і обполіскувати волосся раз на кілька днів.

Відвар ромашки від себореї

 

Після поліпшення стану шкіри, зменшення саловиділення важливо ретельно регулювати використання відварів, щоб дати шкірі нормалізувати свою роботу.

 

Дуже важливо правильно вибирати засоби для догляду за волоссям та шкірою. Не можна зловживати шампунями, кремами, лосьйонами та іншими препаратами, незалежно від їхньої ефективності чи виробника. При появі будь-яких проблем на шкірі або волоссі необхідно відразу ж звертатися до лікаря для встановлення точного діагнозу та підбору лікування.
Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі