Лікування пієлонефриту народними засобами

Пієлонефрит — це бактеріальне захворювання нирок, яке вражає їхню паренхіму та верхні сечовивідні шляхи. Пієлонефрит займає друге місце серед інфекційних хвороб після ГРВІ й складає 16 % всіх захворювань нирок.

Збудниками пієлонефриту можуть стати кишкова паличка, стафілокок, стрептокок.

Найчастіше пієлонефрит виникає в дітей до 7 років, жінок, незалежно від віку, та чоловіків, що страждають аденомою простати, уретритом або простатитом. 

Пієлонефрит вважають переважно жіночою хворобою. Оскільки сечовипускальний канал у жінок ширший і коротший, ніж у чоловіків, інфекційний агент легше потрапляє в порожнину сечового міхура та, рухаючись сечовивідними шляхами, вражає нирки. Чоловіки страждають від пієлонефриту рідко, проте захворювання у них має важкий перебіг та потребує невідкладної консультації уролога.

До симптомів пієлонефриту належать:

  • гострий біль у попереку з поширенням за ходом сечовода;
  • озноб, підвищення температури тіла до 39 °C;
  • часте сечовипускання;
  • болісні відчуття під час пальпації нирки;
  • біль у м’язах і суглобах;
  • головний біль, нудота.

Ймовірність розвитку пієлонефриту підвищується при зниженні імунітету, цукровому діабеті, туберкульозі, гіповітамінозі та хронічних запальних захворюваннях. Провокують захворювання й часті переохолодження.

симптоми пієлонефриту

Виділяють гострий та хронічний пієлонефрит. Гострий пієлонефрит зазвичай триває до шести місяців і виникає як ускладнення сечокам’яної хвороби, циститу, гіперплазії передміхурової залози, запальних захворювань жіночих статевих органів. За відсутності адекватної терапії або появи резистентних штамів збудника захворювання набуває хронічної форми — з періодичними загостреннями і довготривалим перебігом.

Лікування пієлонефриту — комплексне й потребує госпіталізації. Для ліквідації активності мікробно-запального процесу в нирках пацієнтам призначають антибіотики, рослинно-білкову дієту з виключенням гострих та жирних страв, уросептики. Коли інтенсивність запалення вдається знизити, рекомендують фітотерапію. 

Застосування рослинних засобів особливо ефективне при хронічному перебігу пієлонефриту і за призначенням лікаря може тривати від 2 до 6 місяців.

Які лікарські рослини застосовують для лікування пієлонефриту?

Запобігти розвитку гнійно-деструктивних форм гострого пієлонефриту, продовжити стан ремісії при хронічному пієлонефриті допоможуть настої та відвари лікарських рослин із потужною антибактеріальною та протизапальною дією.

До них належать трава пол-пали, плоди шипшини, корені солодки, трава хвоща польового, листя брусниці, трава споришу та ін.

У комплексі із синтетичними препаратами фітозасоби суттєво полегшують загальний стан пацієнта:

  • пригнічують ріст збудників інфекції;
  • зменшують запалення і спазми нирок;
  • знімають біль при сечовипусканні;
  • сприяють виведенню з нирок піску та каменів.

Стійкий бактерицидний, спазмолітичний та сечогінний ефект трав при запальних захворюваннях нирок зумовлений високим вмістом активних речовин: флавоноїдів, алкалоїдів, терпеноїдів, сапонінів, гірких та дубильних речовин, вітамінів та органічних кислот.

Пол-пала

Одна з найкорисніших лікарських рослин для лікування пієлонефриту — пол-пала, або ерва шерстиста. Завдяки флавоноїдам, індольним алкалоїдам, тритерпеноїдам, пектиновим речовинам вона володіє широким спектром властивостей, зокрема:

  • проявляє активну протизапальну й антитоксичну дію;
  • підвищує діурез, сприяє розчиненню ниркових каменів;
  • має салуретичний ефект: виводить із сечею надлишок іонів натрію і хлору;
  • збільшує фільтрацію в ниркових клубочках і зменшує зворотну резорбцію (всмоктування) в ниркових канальцях;
  • знижує вміст сечовини в крові.
Для очищення нирок від патогенних бактерій та конкрементів 1 ст. л. трави пол-пали залийте склянкою окропу та нагрівайте на водяній бані протягом 15 хвилин. Відвар остудіть до теплого стану, процідіть. Вживайте по ⅓ склянки тричі на добу за пів години до їди. Курс лікування становить 10–30 днів.
Відвари на основі пол-пали рекомендують пити через трубочку, щоб не пошкодити зубну емаль.

Більше про застосування пол-пали для жіночого та чоловічого здоров’я можна дізнатися в нашому матеріалі.

Хвощ польовий

Трава хвоща польового містить флавоноїди, тритерпенові сапоніни, органічні кислоти, мінеральні речовини (до 8 % силікатів), які знімають запалення й біль у нирках, полегшують сечовипускання та перешкоджають розмноженню шкідливих мікроорганізмів у сечовивідних шляхах.

Експериментально виявлено, що хвощ польовий проявляє дезінтоксикаційну дію, зокрема сприяє виведенню з організму свинцю. Також відвари та настої з цієї лікарської рослини сприяють нормалізації артеріального тиску, який може підвищуватися при пієлонефриті.

Для приготування трав’яного відвару від пієлонефриту в емальованій каструлі з’єднайте 2 ч. л. трави хвоща польового, по 1 ч. л. листя мучниці та квіток ромашки, 1 дес. л. листя шавлії. Залийте суміш 400 г окропу, настоюйте пів години. Пийте теплим по 100 мл двічі на день до вживання їжі. Настій приймають курсами по два місяці з перервами тривалістю два тижні. 

хвощ польовий при лікуванні пієлонефриту

Деревій

Цілющі властивості деревію в лікуванні ниркових хвороб пов’язані з наявністю в його складі флавоноїдів, сесквітерпенів, ахілеїну, гірких та дубильних речовин.

Завдяки цим корисним компонентам деревій відомий як активний протизапальний, бактерицидний та антиалергічний засіб. Відвари та настої з трави деревію мають виражену сечогінну дію, розслаблюють гладку мускулатуру внутрішніх органів та усувають ниркові кольки. Знімають спазми сечовивідного тракту й допомагають виведенню з нирок піску та каменів. 

Для зняття запального процесу в нирках та підвищення діурезу змішайте 5 ст. л. трави деревію, 3 ст. л. квіток цмину піщаного, 2 ст. л. коренів кульбаби та 1 ст. л. трави споришу. Залийте 1 ст. л. суміші 200 мл окропу та залиште настоюватися протягом години. Приймайте по 100 мл два рази на день за 30 хвилин до їди.

Препарати на основі деревію призначають хворим на цистит, уретрит, холецистит.

Багатий хімічний склад рослини зумовлює її високу біологічну активність, тому фітозасоби з деревію приймають лише за рекомендації лікаря із суворим дотриманням дозування.

деревій при лікуванні пієлонефриту

«Фітонефрол» — природний засіб для здоров’я нирок

Для лікування пієлонефриту може застосовуватися також натуральний препарат «Фітонефрол» від компанії «Ліктрави».

Ретельно розроблений спеціалістами трав’яний збір містить:

  • листя мучниці,
  • квітки календули,
  • плоди кропу пахучого,
  • листя м’яти перцевої,
  • кореневища та корені елеутерококу колючого.

Лікарські рослини, що входять до складу збору, проявляють інтенсивну діуретичну, протимікробну, протизапальну та спазмолітичну дію.

Препарат випускається у зручних фільтр-пакетах — по 20 у кожній пачці, аби ви максимально комфортно могли заварювати цілющий трав’яний чай та піклуватися про здоров’я ваших нирок.

Перед застосуванням фітозбору обов’язково пройдіть обстеження та проконсультуйтеся з лікарем.

 

Профілактика пієлонефриту

Нирки — один із найважливіших парних органів людини, основна функція якого — виведення продуктів життєдіяльності шляхом фільтрації крові.

Малорухливий спосіб життя, шкідливі звички та недотримання норм гігієни призводять до затримання в нирках шкідливих речовин і розмноження бактерій. Це викликає запалення та біль в області нирок, призводить до хвороб видільної системи, як-от пієлонефрит.

Щоб уникнути розвитку патології, важливо виключити фактори ризику, які до неї призводять, та дотримуватися наступних рекомендацій:

  • вести активний спосіб життя;
  • правильно харчуватися та слідкувати за вагою;
  • пити достатню кількість води протягом дня;
  • уникати переохолодження та інфекційних захворювань дихальних шляхів;
  • своєчасно лікувати урологічні та гінекологічні захворювання;
  • виконувати правила особистої гігієни;
  • відмовитися від паління та вживання алкоголю.
Піклуйтеся про власне здоров’я та вчасно реагуйте на сигнали, які подає вам тіло, а в разі найменших симптомів хвороби не відкладайте візит до лікаря. Своєчасне лікування хвороб та дотримання здорового способу життя допоможуть почуватися комфортно і впевнено щодня.
Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі