Лікування підшлункової залози травами - первоцвіт, чебрець, сена і шавлія

Для лікування підшлункової залози використовуються різноманітні засоби, спрямовані на відновлення і захист органу, зняття спазмів і болю. В якості допоміжного елемента терапії фахівець може призначити лікування травами. 

Трава первоцвіту

У траві первоцвіту містяться сапоніни, глікозиди, каротин і флавоноїди, завдяки чому препарати на її основі мають спазмолітичну і протизапальну дію. За рахунок цих властивостей траву первоцвіту використовують у лікуванні панкреатиту, який часто супроводжується інтенсивними болями.

ІНГРЕДІЄНТИ

Первоцвіт весняний - 10 г.

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Для лікування панкреатиту примулою необхідно залити 10 г сушеної трави первоцвіту склянкою окропу і настояти її протягом 15-20 хвилин. Опісля рідину проціджують і п'ють по половині або чверті склянки 3-4 рази на день. Для профілактики захворювань підшлункової залози рекомендують використовувати свіжу траву в супах, салатах і окрошці.

Листя шавлії лікарської при захворюваннях підшлункової залози

 

З лікувальною метою використовується листя шавлії лікарської, у складі якого присутні ефірні олії, дубильні речовини, смоли, урсолова кислота та інші сполуки. Разом вони надають терпку й протизапальну дію, усувають спазми невеликої інтенсивності, покращують роботу шлунково-кишкового тракту. Діючі речовини листя шавлії прискорюють метаболізм і підвищують секрецію травних органів. Також фітопрепарат нормалізує гормональний обмін.

ІНГРЕДІЄНТИ

Шавлії листя - 10 г.

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Для приготування відвару з листя шавлії знадобиться 10 г сухої сировини, попередньо подрібненої. Її потрібно залити 200 мл окропу і потримати в термосі 10-15 хвилин, процідити й застосовувати за 15 хвилин до прийому їжі. 

Зверніть увагу - побічним ефектом при передозуванні листя шавлії є тахіаритмія. Добова доза сухої сировини становить 10-15 г. Застосовувати шавлію не можна дітям до 2 років, людям з гіпотонією та із загостреннями захворювань сечостатевої системи, жінкам з надлишком естрогенів, пацієнтам з діагностованим пухлинами, а також при індивідуальній непереносимості компонентів.

Листя сени для підшлункової

Листя сени має у своєму складі цінні речовини - флавоноїди, органічні кислоти, мірициловий спирт, стерини, смоли, слиз. Завдяки їм трава надає жовчогінний і проносний ефект, підвищує моторику кишечника, не викликає інтенсивних спазмів. Протипоказанням до прийому сени є панкреатит у стадії загострення, проте при застійних процесах у печінці можна використовувати настій на її основі.

ІНГРЕДІЄНТИ

Сені листя і плоди - 200 г.

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Для нього знадобиться 200 г подрібненого листя сени залити 1 л кріпленого червоного вина "Кагор". Настоювати рідину потрібно протягом трьох тижнів, регулярно збовтуючи. Приймати настій можна по 25-30 г не більше 3 разів на день за півгодини до їди.

Чебрець у лікуванні панкреатиту

Листя чебрецю містить калій, селен, залізо, магній, фолієву й аскорбінову кислоту, вітаміни А, В і К, сапоніни, органічні кислоти і камедь. Завдяки своєму складу чебрець знімає спазми в підшлунковій залозі під час запальних процесів, а також допомагає усунути головний біль під час загострень. Щоб приготувати лікувальний чай, потрібно взяти 15 г чебрецю в сухому або свіжому вигляді й залити 250 мл гарячої води. 

ІНГРЕДІЄНТИ

Чебрецю трава - 15 г.

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Настояти рідину можна протягом 10-15 хвилин, потім процідити й пити не більше однієї склянки на день при загостренні панкреатиту. Для профілактики під час ремісії панкреатиту добова доза чаю з чебрецю не повинна перевищувати двох склянок такого відвару.

При лікуванні захворювань підшлункової залози важливо враховувати супутні захворювання пацієнта, а також його загальний стан. Як і в будь-якого лікарського засобу, у трав можуть бути протипоказання до застосування, тому приймати їх рекомендується тільки після консультації з лікарем.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі