Вегетосудинна дистонія - лікування травами

Вегетосудинна дистонія - це один з найбільш дивних, маловивчених і суперечливих діагнозів за останній час. В цілому офіційного захворювання з конкретними симптомами навіть немає, а багато лікарів не визнають його існування. Особливість вегетосудинної дистонії в тому, що її діагностують частіше за все не при одному симптомі, а скоріше при комбінації різних показників при дуже різноманітною симптоматикою. При цьому діагностичні дослідження і збори аналізів не показують ніякої причини захворювання.

Що таке вегето-судинна дистонія і як вона лікується?

Вегетосудинна дистонія, або ВСД, є функціональним порушенням нервової системи. Вона характеризується порушенням стану в цілому, погіршенням самопочуття, різними типами збоїв в роботі органів і систем. Є також інші назви хвороби - вегетативна дисфункція, функціональна кардіопатія або панічна атака. Але в загальному використовують назву вегетосудинна дистонія.

Серед основних симптомів можна відзначити:

  • постійні перепади артеріального тиску;
  • головні болі і регулярні запаморочення;
  • посилене, занадто часте серцебиття або, навпаки, перебої в роботі серця;
  • періодичні непритомність;
  • підвищення почуття жару в тілі або відчуття ознобу без видимих причин;
  • підвищення метеозалежності, навіть якщо раніше цього не було;
  • загальна слабкість в тілі, швидка стомлюваність і млявість;
  • розлад травлення - біль в шлунку і нудота.

Іноді є більш специфічні симптоми - людині складно перебувати в натовпі, стояти в черзі, довго йти або займатися іншими видами діяльності, де потрібна зосередженість. З'являється постійно почуття тривоги і занепокоєння, яке нічим не спровоковане, а також повна відсутність терпіння, безпричинна злість або смуток.

Часто вегетосудинна дистонія супроводжується гострими панічними атаками.

лікування ВСД травами

Методи і способи лікування вегетосудинної дистонії народними засобами

У першу чергу у хворих ВСД видно основний показник - загальне погіршення стану і астенічний стан. До того ж найчастіше у такої людини досить напружене життя, багато стресу, важка робота і неправильне харчування. Тому в першу чергу треба відкоригувати образ життя.

Фізіотерапія в комплексі з прийомом трав'яних відварів показала себе як найефективніший спосіб боротьби з вегето-судинною дистонією. Рекомендовано заздалегідь також проконсультуватися з лікарем з приводу способів лікування.

Є основні правила, яких варто дотримуватися під час лікування від ВСД:

  • Спосіб життя повинен бути більш рухливим. Обов'язково вкажіть в розпорядок дня прогулянки на свіжому повітрі, а також ранкову зарядку і бажано походи в спортзал, басейн або пробіжки. Можна також з професіоналами скласти комплекс вправ під індивідуальне стан здоров'я і вік пацієнта.
  • Відвідувати масажі, особливо корисним є лікування з використанням глини.
  • Вживати багато свіжих овочів і фруктів, замінити чай або каву на овочеві фреші, свіжовичавлені соки. Найкраще готувати це самостійно, а не купувати соки в упаковках.
  • Приймати терапевтичні ванни з лікарськими травами, особливо ромашкою.

Найважливіше при цьому - намагатися дотримуватися здоровий спосіб життя і відмовитися від шкідливих звичок. Сюди ж входить і нормалізація режиму сну.

Лікування ВСД травами і рослинами

Є ряд лікарських трав і рослин, які допомагають при лікуванні.

Настоянка з глоду та шипшины

Інгредієнти:

Спосіб приготування: глід і шипшина перемішуються з двома склянками окропу. Потрібно трохи потім їх на середньому вогні, після чого залишити на годину в термосі. Приймати потрібно вранці і ввечері. Рекомендовано додати також трохи меду.

глід та шипшина від ВСД

 

Настоянка материнки

Інгредієнти:

Спосіб приготування: траву змішати з 250 мг гарячої води і залишити настоюватися протягом години. Приймати можна по 2 столові ложки за 15 хвилин до їжі по кілька разів на день.

материнка від ВСД

Настоянка валеріани

Інгредієнти:

Спосіб приготування: рослина залити склянкою окропу і залишити настоюватися на ніч. Найкраще залишати настойку в термосі або в банку, яку закривають рушником або пледом. Вранці потрібно процідити рідину від коренів. Приймати по кілька разів на день перед їжею по 30 мл.

Цей чай вважається одним з найефективніших, бо має м'яку седативну, заспокійливу дію, при цьому у нього немає побічних ефектів. Також лікування можна проводити тривалий час.

валеріана від ВСД

Чай з пустирника

Інгредієнти:

Спосіб приготування: пустирник заливають окропом (один стакан), роблячи чай. Пити його потрібно по половині склянки за годину перед їжею по 3 рази на день.

Особливості лікування від ВСД в тому, що головне завдання - в розслабленні і заспокоєнні організму. Трав'яні чаї і настої допомагають зняти стрес, відпочити і мають седативний ефект, тому підходять будь-якій людині.

Особливості діагностування ВСД

Як вже говорилося, в "чистому вигляді" ВСД помітити досить складно, а часто багато симптомів списують на інші захворювання або порушення в роботі. Крім того, часто все симптоми знайти в однієї людини не можна, а визначаються тільки кілька.

Ще однією відмінністю ВСД є те, що вона - одна з небагатьох захворювань, які лікують переважно народними засобами. Конкретне лікування медикаментами або іншими лікарськими препаратами призначається дуже рідко. Але навіть якщо і призначається, то більше для усунення побічних симптомів, а не для повноцінного лікування вегетосудинної дистонії. Лікарі рекомендують фізіотерапію і натуральні методи, які, тим не менш, треба узгоджувати з лікарем. Зазвичай тривалість терапії становить від 1 до 2-3 місяців, поки не буде видно результат і позитивна тенденція.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі