Як лікувати дерматит народними засобами

Шкіра - це найбільший орган людини, і вона дуже чутливо реагує на зовнішні подразники, навіть незначні захворювання або зміни у стані здоров'я. І будь-які зміни в стані організму стають причиною виникнення дерматиту. Так називається запальний процес на шкірі, який викликається низкою причин. Зазвичай супроводжується запаленням шкірного покриву, почервонінням і свербінням. Як же лікувати дерматит? Розглянемо кращі народні засоби для лікування дерматиту.

Що таке дерматит і як він проявляється?

Дерматит - це запалення, яке з'являється і у дітей (включаючи немовлят), і у літніх людей. У дитини зазвичай дерматит викликається алергією, а також відображає проблеми шкіри - дуже сильну сухість або занадто високу вологість, що викликає також попрілості. Що стосується дорослих, то дерматит викликається в основному контактуванням шкіри з токсичною хімією, косметикою або особливостями професійної діяльності. 

Важливу роль у появі та розвитку дерматиту відіграє алергічна реакція, а також психологічний стан людини (стреси, депресія), включаючи порушення харчування і недостатнє споживання вітамінів. Всі ці фактори викликають певні порушення у процесі нормального обміну речовин, кровообігу шкіри, внаслідок чого вона стає надмірно сухою, тріскається, може свербіти й запалюватися, з'являється свербіж і сильне почервоніння.

лікування дерматиту травами

Народні засоби в лікуванні дерматиту

Натуральні рослини і трави - це відмінний варіант, який допомагає вилікувати дерматит або захистити шкіру від його виникнення. Кращими варіантами є використання відвару валеріани, трави пустирника, звіробою, м'яти, а також багато засобів можуть додаватися у ванну або на їхній основі роблять ванночки.

Відвар череди

Інгредієнти:

Спосіб приготування: щоб зробити відвар або настій для лікування дерматиту, потрібно взяти 1 столову ложку череди і змішати з половиною склянки окропу. Можна кілька хвилин потомити суміш на середньому вогні, після чого залишити настоюватися на кілька годин (а ще краще - на ніч). Засобом просочують марлевий компрес, після чого прикладають на уражену ділянку кілька разів на день.

відвар череди від дерматиту

 

Спиртова настоянка на травах

Інгредієнти:

Спосіб приготування: у зазначеній кількості змішуємо рослинний збір з невеликою кількістю окропу (близько 100 мл). Суміш залишають на ніч, після чого проціджують, ще раз доводять до кипіння і додають до 100 г горілки. Залиште суміш на 10 годин. Рідину можна вживати тільки дорослим по два рази на день. 2 столові ложки рідини розводять у склянці чистої кип'яченої і холодної води. Курс лікування становить в середньому до двох тижнів.

Спиртова настоянка на травах від дерматиту

Ванночка з ромашки

Інгредієнти:

Спосіб приготування: суху ромашку додають у ванну з теплою водою. Можна заздалегідь зробити відвар з ромашки, процідити її та додати воду у ванну. 

Рослини і трави відмінно допомагають захиститися від дерматиту або запобігти його появі. І народні засоби відрізняються безпекою, ефективністю, підходять навіть дітям.

Ванночка з ромашки від дерматиту

Особливості лікування дерматиту

Дерматит лікується як домашніми народними засобами на основі трав, так і прийомом гормональних препаратів та іншими медикаментозними засобами. Проте попередньо потрібно правильно визначити причину запалення, а ще краще - заздалегідь запобігти цьому. Основним принципом правильного лікування є догляд за шкірою, нормальне зволоження, забезпечення гарних умов для шкіри, а меншою мірою - прийом ліків, мазей або присипок. Також краще заздалегідь усунути різні фактори, які можуть викликати дерматит.

Особливу роль у лікуванні дерматиту відіграють засоби народної медицини, безпечні й натуральні методи лікування. І основою цього методу стає певна схема харчування та використання різних засобів, що особливо важливо при алергічному дерматиті:

  • якщо бачите, що на якісь косметичні засоби збільшується алергічна реакція, виникає запалення або є почервоніння, то краще відмовитися від них;
  • якщо в людини в цілому є схильність до алергій, то рекомендовано провести консультацію з лікарем, здати шкірні проби і визначити, які засоби або продукти краще виключити;
  • найкраще при чутливій шкірі використовувати гіпоалергенні препарати і речовини;
  • прання дитячих речей і постільної білизни рекомендовано виконувати спеціальними хімічними засобами;
  • прибирання краще проводити в рукавичках і масці;
  • у рідкісних випадках причиною дерматиту можуть бути звичайні засоби - хлор, шерсть, контакт із тваринами, тому якщо є реакція, то краще захистити себе від цього.

Дерматит викликається стресами, сплесками гормонів і негативними емоціями, тому одним із методів боротьби із запаленням є седативна народна терапія, до якої входять чаї з трав, відвари і ванночки.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі