Ларингіт - лікування народними методами

У кожного, особливо в дитинстві, хоча б раз за життя був ларингіт - запалення слизової оболонки горла. Іноді так називають будь-яке інше запалення горла, але найчастіше навіть точного діагнозу не ставиться, тому що батьки можуть самостійно підібрати домашні засоби лікування. При правильних процедурах ларингіт можна вилікувати вдома за тиждень, хоча рекомендовано при появі ознак захворювання звернутися до лікаря. Якщо ж затягувати, не лікуватися, то хвороба може спричинити низку інших запалень, перейти у хронічну форму або спричинити серйозні наслідки. Що таке ларингіт? Що викликає запалення? Як вилікувати ларингіт народними засобами?

Ларингіт: що це, як виникає та які симптоми має

Ларингіт - це гостре або хронічне запалення горла, яке характеризується тим, що голос стає хриплим, з'являється сухий кашель, а деякі пацієнти відчувають здавлювання за грудиною.

Ларингіт виникає з різних причин, але найчастіше захворювання є симптомом вірусної інфекції в організмі, наприклад, грипу або парагрипу. Віруси атакують слизову оболонку гортані, починають активно розмножуватись там і викликають запалення.

При лікуванні ларингіту необхідно не тільки усунути осиплість голосу, а й з'ясувати причини, а також лікувати вірусну інфекцію, яка викликала запалення.

Серед основних причин ларингіту можна відзначити наступне:

  • різні віруси та бактерії, які спричиняють респіраторні захворювання;
  • періодичне або постійне вдихання агресивних хімічних речовин;
  • куріння, що спричиняє пошкодження гортані;
  • наявність грибкового ураження горла.

Варто також зазначити, що є низка факторів, що сприяють захворюванню:

  • постійне навантаження на голос;
  • захворювання дихальних шляхів, особливо хронічні;
  • регулярне вживання алкогольних напоїв;
  • захворювання ШКТ, ниркова недостатність, діабет;
  • зниження імунітету внаслідок прийому антибіотиків чи інших агресивних лікарських засобів;
  • хвороби крові, аутоімунні захворювання, туберкульоз, сифіліс.

Прояви гострого ларингіту характеризуються тим, що він виникає дуже раптово, починає боліти горло, з'являється кашель, погіршується самопочуття, але найважливішим симптомом є охриплість голосу. Зазвичай температура тіла не підвищується або підвищується небагато, але тоді необхідно терміново звертатися до лікаря, тому що є ризик розвитку гнійного запалення. У цьому випадку стан здоров'я дуже швидко і сильно погіршується, з'являється лихоманка, нудота, болить голова і горло, стає дуже важко ковтати й дихати.

Ларингіт є захворюванням, яке необхідно терміново піддавати лікуванню, інакше є ризик розвитку серйозних хвороб, включаючи стеноз, звуження гортані. Дана хвороба може не тільки викликати кисневе голодування, а й зупинити дихання і за відсутності лікування призвести до летального результату.

лікування ларингіту травами

Кращі рецепти для лікування ларингіту

Ларингіт – це одна з тих хвороб, яку можна лікувати в домашніх умовах, і найчастіше вона так і лікується. Використовуються трави або рослини, відвари та настоянки, хоча сьогодні є велика кількість медичних препаратів.

У будь-якому випадку треба пам'ятати, що при появі перших симптомів потрібно звертатися до лікаря, щоб він точно встановив діагноз і провів огляд. З ним потрібно обговорити оптимальні методи лікування, а також після поліпшення стану здати аналізи й перевірити, чи повністю пройшло захворювання.

Є багато ефективних методів лікування ларингіту вдома народними засобами.

Трав'яний відвар

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Взяти рівну кількість всіх інгредієнтів, ретельно перемішати, після чого взяти одну столову ложку готової суміші й залити однією склянкою окропу. Відвар потрібно настоювати протягом 2 годин, після чого процідити. Його використовують для полоскання горла по 5-6 разів на день, але перед полосканням необхідно підігріти трохи, щоб настій був теплим.

трав'яний відвар від ларингіту

 

Настій трав

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

У зазначених пропорціях взяти всі інгредієнти, ретельно перемішати. Для приготування настою використовується одна чайна ложка суміші на склянку води. Вода має бути кімнатної температури, не гаряча і не окріп. Залити чайну ложку суміші склянкою води, після чого залишити на ніч настоюватись, вранці поставити на слабкий вогонь, довести до кипіння, тримати на плиті протягом 10 хвилин. Зняти з вогню, ретельно процідити. Відваром можна полоскати горло в теплому вигляді кілька разів на день.

настій трав від ларингіту

Трав'яний відвар на основі мати-й-мачухи

Інгредієнти:

  • листя мати-й-мачухи – 3 ст. ложки;
  • листя іван-чаю – 2 ст. ложки;
  • листя берези – 2 ст. ложки;
  • квітки коров'яку скіпетроподібного – 2 ст. ложки;
  • ромашка – 2 ст. ложки;
  • мальва лісова – 2 ст. ложки.

Спосіб приготування:

Взяти у зазначених пропорціях всі рослини та інгредієнти, перемішати. Після цього взяти дві столові ложки суміші на велику склянку окропу і залишити настоюватися протягом 2 годин, ретельно процідити. Перед прийомом настою можна додати трохи меду для поліпшення смаку. Пити по 2 столові ложки 5 разів на день після їди.

трав'яний відвар на основі мати-й-мачухи від ларингіту

При ларингіті дуже корисно використовувати зволожувачі повітря і спеціальні розпилювачі з ефірною олією хвойних дерев. Крім того, не можна забувати про те, щоб виконувати профілактику захворювання – стежити за станом здоров'я, правильно харчуватися, своєчасно лікувати будь-які респіраторні захворювання. Це допоможе не тільки загалом зміцнити імунітет, а й запобігти будь-яким запаленням в організмі.
Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі