Коліт: лікування захворювання травами і народними засобами

Коліт є досить поширеним захворюванням, при якому виникають неприємні тупі болі в животі й кишечнику, а також з'являється безліч інших розладів травлення. Складність і небезпека коліту в тому, що за відсутності лікування може виникнути загострення захворювання та розвиток низки інших хвороб в організмі. Тому надзвичайно важливо з появою перших симптомів відразу ж звертатися до лікаря та розпочинати лікування. Які засоби для лікування коліту можна використовувати вдома? Які є рецепти трав і рослин з народної медицини?

Що таке коліт і як він виникає?

Коліт є захворюванням кишечника, яке викликає появу тупого болю в животі, але іноді локалізація може бути і в інших областях. Найчастіше хворобливі відчуття проявляються відразу після їди.

Є хибне переконання, що коліт – це біль у шлунку чи кишечнику, який викликаний накопиченням газів. І досить лише виконати відведення, як це минеться. Насправді коліт є саме захворюванням, а не тимчасовим порушенням роботи кишечника. Відведення газів або дефекація дійсно дають полегшення на якийсь час, але проблему повністю не вирішують, тому що коліт потребує комплексного лікування.

Коліт може виникнути після лікарського, ішемічного чи інфекційного ураження. На сьогодні точно не з'ясовано причин появи коліту. Хоча лікарі регулярно пропонують нові теорії, але жодна не була повністю підтверджена. Наразі відомі лише фактори, які можуть спровокувати хворобу:

  • Інфекція. Наприклад, туберкульоз, сальмонельоз чи дизентерія.
  • Отруєння їжею чи токсинами.
  • Неправильний раціон. Надмірна кількість жирної та смаженої їжі, фастфуду, гострих продуктів, регулярний прийом кисломолочних продуктів та інших.
  • Вроджені генетичні мутації.
  • Інші захворювання, що впливають на роботу травного тракту.
  • Перенесене захворювання (навіть вилікуване), що може спровокувати ослаблення імунітету.
  • Прийом великої кількості різних ліків, навіть якщо вони призначені лікарем.
  • Алергічна реакція на певний подразник.
  • Механічний вплив чи ушкодження кишечника.

Симптоматика коліту досить проста, хоча багато симптомів збігаються з іншими захворюваннями. Серед основних можна відзначити:

  1. Тупий, ниючий біль у животі, який посилюється після прийому їжі, ходьби або бігу і стає меншим після відходження газів чи дефекації.
  2. Частий метеоризм та здуття живота.
  3. Порушення стільця - часті проноси чи запори, а в калі іноді може бути кров чи слиз.
  4. Помилкові позиви до дефекації.

лікування коліту травами

Лікування коліту - терапія та ліки

Після прояву симптомів коліту потрібно відразу ж звертатися до лікаря, який залежно від причин, виду, тяжкості та наявності інших факторів визначає оптимальний метод лікування. Саме лікування визначається саме типом захворювання – наприклад, для спастичного коліту призначають засоби, що знижують перистальтику, спазмолітики м'якої дії.

Найчастіше пацієнту рекомендують додатково прийом полівітамінів, проносних, а також клізм різного типу. Якщо коліт вже знаходиться у хронічній стадії та викликаний інфекційним ураженням, то призначають антибактеріальні засоби.

Дуже важливо при лікуванні дотримуватись суворої дієти, коли не можна приймати яйця, молочні продукти, жирну рибу або м'ясо, каву, алкоголь, здобні продукти та ряд інших. А в інших випадках за гострої форми потрібно на 1-2 дні пройти лікувальне голодування.

Іноді можуть призначити стаціонарне лікування, якщо після діагностики лікар помітив інфекцію, яку треба терміново вилікувати.

Також досить ефективними себе показали народні засоби лікування – відвари та настоянки для приймання, які допомагають не лише зняти симптоми, а й полегшити одужання.

Рецепти народної медицини від коліту

 

Настій з насіння льону

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Треба взяти чайну ложку насіння льону на 200 мл води. Можна залити насіння окропом або трохи залишити на плиті, але не доводити на кипіння. Після цього поставити на кілька хвилин, щоб настій охолонув. Рекомендовано готувати настій прямо перед тим, як ви його будете вживати, а не робити заздалегідь. Краще процідити рідину (вона стане схожою на кисіль) і пити зранку на порожній шлунок, але можна пити разом із насінням.

Насіння льону має здатність обволікати поверхню кишечника, при цьому створюючи невелику захисну плівку, яка допомагає знизити болючість та запобігти розвитку запорів.

Настій з насіння льону від коліту

Настоянка календули

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Щоб приготувати настоянку, потрібно залити спиртом календулу, залишити її в темному місці настоюватися кілька днів. Бажано залишити рідину в термосі або обернути банку шарфом. Після цього слід процідити спирт від трав. Приймати по 10-20 крапель настоянки (можна додати у воду) за прийом, краще перед їдою.

Настоянка календули застосовується для того, щоб полегшити симптоми при хронічному коліті. У квітках та рослині є речовини, які можуть ефективно загоювати мікротравми, а також боротися з інфекцією.

Настоянка календули від коліту

Відвар ромашки

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Потрібно зробити відвар із ромашки (або звіробою). Для цього треба залити столову ложку трав 500 мл окропу, залишити на годину, щоб він настоявся. Після чого треба ретельно процідити відвар, залишити остигати. Засіб використовується для очисних клізм.

Ромашка, як і звіробій, має заспокійливий, протизапальний вплив.

Після очисної клізми з ромашкою рекомендовано виконати масляну клізму з олією обліпихи.

Відвар ромашки від коліту

Трав'яний відвар

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Всі трави треба перемішати, після чого взяти дві столові ложки на половину літра води. Залити окропом і поставити на плиту на маленький вогонь, варити кілька хвилин. Залишити настоюватися протягом двох-трьох годин, після чого процідити і додати для смаку трохи меду. Приймати по пів склянки за півгодини перед їдою.

Трав'яний відвар від коліту

 

Коліт проявляється досить швидко і має яскраво виражені симптоми, тому відразу ж потрібно звертатися до лікаря. У домашніх умовах можна зняти симптоми, але робити це краще за рекомендацією лікаря, щоб не призвести до гірших наслідків. Вилікувати коліт можна, головне – робити це правильно, а натуральні компоненти, дієта та відвари трав у цьому допоможуть.

 

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі