Як заварювати шипшину правильно

Шипшина - одна з найнасиченіших вітамінами рослин, які поширені на території України. Її плоди - природне джерело антиоксидантів і корисних речовин, які здатні поліпшувати роботу серця, усувати запалення, підвищувати імунітет і опірність до несприятливих факторів зовнішнього середовища. Щоб скористатися всіма перевагами, які дарує людям ця рослина, необхідно знати, як правильно заварити шипшину.

Як заварювати і пити шипшину, щоб зміцнити імунітет

У тому, як заварити шипшину правильно, немає особливих складнощів. Якщо ви плануєте приготувати напій зі свіжих ягід, перед вживанням їх необхідно розрізати на частини і видалити ворсинки. 

Проігнорувавши цю пораду, можна зіткнутися з неприємними наслідками після чаювання - з подразненням шлунка. Свіжі ягоди, попередньо очищені та подрібнені, додадуть напою більш насиченого смаку.

 

Приготувати його можна двома способами:

  • На водяній бані - 2 столові ложки подрібнених ягід заливають 1 склянкою окропу і витримують під кришкою на водяній бані 15-20 хвилин. Після цього напою дають настоятися протягом півгодини або 40 хвилин, проціджують і п'ють.
  • Класичний спосіб - на 10 частин гарячої води необхідно взяти 1 частку сушених або свіжих ягід шипшини, попередньо подрібнених. Все це поміщають у термос і залишають не менше ніж на 4-5 годин.

Слід враховувати, що перед вживанням сухі ягоди теж бажано подрібнити за аналогією зі свіжими плодами. Це не тільки додасть напою яскравого смаку, а й допоможе вивільнити більше корисних речовин. 

Зверніть увагу, що з такої точки зору кип'ятіння ягід шипшини не рекомендується - занадто інтенсивна термічна обробка мінімізує кількість вітамінів і макроелементів.

Користь від напою з шипшиною

У порівнянні з кірочками лимона, ягоди шипшини містять приблизно в 10 разів більше аскорбінової кислоти. Вітамін C надає сильний вплив на організм - підвищує опірність до запалень, омолоджує організм, покращує стан судин і прискорює відновлення тканин.

Щоб заварити шипшину і отримати від такого напою користь, необхідно дотримуватися кількох негласних правил:

  • Переконайтеся в якості сировини, яка буде використовуватися для заварки. Шипшину потрібно збирати в екологічно чистій місцевості далеко від промислових об'єктів і доріг. Рослина чутливо реагує на токсичні речовини, які містяться в грунті та повітрі, тому швидко поглинає їх. Якщо у вас виникли сумніви щодо якості сировини, краще придбати готові збори.
  • Вживаючи напій, потрібно пам'ятати про почуття міри. Передозування шипшиною може негативно позначитися на роботі кровоносної і серцево-судинної системи в цілому.
  • Водні напої шипшини знижують тиск. Тому це потрібно враховувати тим, у кого знижений тиск.
  • Перед застосуванням шипшини необхідно проконсультуватися з лікарем, оскільки у вас можуть бути протипоказання до прийому напою з цієї рослини.

Протягом дня можна пити не більше двох склянок напою з шипшини для дорослих. Дітям цю дозу варто скоротити до однієї склянки на добу.

Протипоказання і потенційна шкода для здоров'я

При гастритах, виразках шлунка і кишечника, а також при підвищеній кислотності слід утриматися від прийому шипшини. Оскільки напій збільшує згортання крові, його не можна вживати тим, хто страждає на серцеву недостатність і тромбофлебіт. Надмірне захоплення напоями з шипшини негативно впливає на функцію підшлункової залози. Також вони можуть спровокувати здуття живота.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі