Гіпотиреоз: симптоми, причини, лікування народними засобами

Гіпотиреоз є досить поширеним захворюванням, яке виникає через недостатнє забезпечення організму гормонами. Внаслідок цього щитовидна залоза набагато гірше виконує свої функції. Складність гіпотиреозу в тому, що його майже неможливо виявити на початковому етапі, оскільки при захворюванні відсутній біль чи інші неприємні відчуття, видимі симптоми.

Найчастіше гіпотиреоз зустрічається у вагітних, він може викликати невиношування плода, а деякі через це захворювання не можуть завагітніти. Крім цього, хвороба може також зустрічатися у чоловіків і дітей.

Лікувати гіпотиреоз необхідно відразу ж, як тільки з'являться перші ознаки. Для цього звертаються до ендокринолога, який бере аналізи, проводить огляд і підбирає ефективні методи лікування. Оптимальним варіантом є поєднання медикаментозної терапії при одночасному використанні методів народної медицини, відварів трав і рослин.

Що таке гіпотиреоз і як його виявити?

Гіпотиреоз – це патологічний стан організму, який викликаний відхиленням роботи ендокринної системи. Це захворювання є у 2% населення. Воно виникає через нестачу гормонів щитовидної залози.

Є кілька типів гіпотиреозу. Первинний викликається збоями у роботі щитовидної залози та загалом недостатнім виробленням гормонів, а вторинний обумовлений зміною основних процесів, які координують щитовидку.

Основні прояви гіпотиреозу в тому, що є нестача гормонів. Початкова стадія хвороби проходить відносно непомітно, а основні симптоми можна списати на втому чи перевтому. Серед інших симптомів можна перерахувати такі:

  • зміна ваги тіла;
  • зміна кольору шкіри; з'являється пожовтіння;
  • часті набряки та пухлини, особливо обличчя;
  • важкість при диханні, погіршення слуху;
  • погіршення пам'яті;
  • поява задишки, навіть якщо фізичні навантаження були невеликими;
  • хрипкий голос;
  • апатія, напади лінощів, млявість;
  • сонливість, постійна втома;
  • знижена реакція на подразники;
  • зниження імунітету;
  • часті захворювання, особливо застудні хвороби.

Симптоми гіпотиреозу часто плутають із низкою інших захворювань, тому дуже важливо з появою проблем зі здоров'ям відразу звертатися до лікаря. При тривалій відсутності лікування захворювання може викликати ряд порушень в організмі, зокрема, викликати безпліддя (як у чоловіків, так і у жінок), призвести до раннього клімаксу, стати причиною атеросклерозу та інших хвороб.

лікування гіпотиреозу травами

Лікування гіпотиреозу в домашніх умовах

Після того як ендокринолог поставив діагноз, пацієнту підбирається оптимальне лікування. Якщо захворювання виявлено на ранній стадії, лікар може призначити лікування народними засобами. Суть такої терапії у тому, щоб заповнити нестачу гормонів у чоловіків чи жінок.

Кріп від гіпотиреозу

Інгредієнти:

  • насіння кропу – 5 ст. ложок;
  • часник – 50 г;
  • волоські горіхи – 50 г;
  • мед – 0,5 кг.

Спосіб приготування:

Необхідно подрібнити волоські горіхи, перемішати їх із насінням кропу. Часник потрібно відварити на пару, дрібно подрібнити. Інгредієнти змішуються разом із медом до однорідної консистенції. Потрібно приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день перед їдою.

кріп від гіпотиреозу

 

Настій ромашки

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Сушену аптечну ромашку необхідно залити склянкою окропу, після чого залишити на 10 хвилин, процідити, пити по кілька разів на день. Засіб використовується для зняття втоми й перепадів настрою, має протизапальний ефект.

настій ромашки від гіпотиреозу

 

Настій мучниці

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Невелику кількість сушеного листя мучниці потрібно залити склянкою окропу, залишити настоюватися протягом 15 хвилин, після чого процідити. Відвар потрібно пити 3 рази на день перед їдою. Мучниця має діуретичний ефект, а також діє як антисептик і протизапальний засіб.

настій мучниці від гіпотиреозу

 

 

 

Настій шипшини

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Плоди шипшини необхідно подрібнити й залити склянкою гарячої води. Засіб залишають на 10 хвилин, після чого його можна пити кілька разів на день.

Шипшина є одним із найдбайливіших діуретиків і жовчогінних засобів, вона зміцнює імунітет і позитивно впливає на обмін речовин. Має у складі велику кількість флавоноїдів, які за будовою дуже близькі до гормонів.

настій шипшини від гіпотиреозу

 

Настоянка перстачу

Інгредієнти:

  • трава перстачу - 1 ст. ложка.

Додаткові інгредієнти:

  • внутрішнє свиняче сало - 2 ст. ложки;
  • порошок гіркого полину – 1 ст. ложка.

Спосіб приготування:

Траву білого перстача необхідно залити однією склянкою окропу. Настоянку залишають протягом тижня у темному місці, періодично помішуючи, після чого її потрібно процідити. Приймати по 1 чайній ложці засобу з водою 3 рази на день за півгодини до їжі.

настій перстачу від гіпотиреозу

 

Одночасно необхідно робити спеціальний компрес на шию: змішати 2 столові ложки чистого свинячого сала з порошком гіркого полину. Засіб потрібно нанести на тканину та прикласти до шиї на півгодини. Найкраще робити це за 3 години перед сном. Тривалість такого лікування – 1-2 місяці.

 

Заздалегідь діагностувати гіпотиреоз найкраще на регулярних оглядах ендокринолога, щорічних аналізах на гормони. У такому разі можна встановити захворювання ще на ранньому етапі, призначити правильне лікування та запобігти будь-яким наслідкам.

Для профілактики гіпотиреозу потрібно збалансовано харчуватися, регулярно вживати морепродукти та рибу, гречку, багато зелені, а також уникати жирних і смажених страв.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі