Фарингіт – що це, симптоми та способи лікування народними засобами

З приходом осені чи зими практично у всіх спостерігається погіршення імунітету, брак певного вітаміну чи авітаміноз, що найчастіше призводить до гострих респіраторних захворювань. Це пов’язано з тим, що організм не може ефективно давати відсіч інфекціям і вірусам, які потрапляють у тіло. Одним із найпоширеніших запалень є фарингіт.

Фарингіт є інфекційним запаленням глотки, яке пов'язане з тим, що в цьому місці інтенсивно розмножуються бактерії. Для захворювання характерні біль при ковтанні, сухий кашель, який викликає хворобливі відчуття, а також подразнення слизової оболонки.

Як виникає фарингіт та які симптоми має?

Фарингіт буває інфекційним або неінфекційним. У першому випадку його викликає зараження інфекцією, а в другому - провокують зовнішні фактори або наявність хронічних захворювань в організмі.

Найчастішими збудниками вірусного фарингіту є віруси грипу, парагрипу, коронавірус, а також риновірус і аденовіруси. Найчастіше фарингіт провокують саме інфекції, але також є й низка інших факторів, які спричиняють виникнення захворювання в організмі. До них відносяться дисфункція ШКТ, наявність серцево-судинних захворювань, запалення сечовивідних каналів. Крім того, може викликатися роботою в запилених приміщеннях, вдиханням парів фарб і розчинників, курінням, прийомом лікарських препаратів, що викликають звуження судин, а також іншими респіраторними захворюваннями.

Серед поширених симптомів фарингіту можна відзначити:

  • біль у горлі, який набагато посилюється, якщо людина ковтає;
  • сухість і першіння в горлі, яке досить швидко минає, при цьому захворювання все ще залишається в організмі;
  • на пізній стадії з'являється сухий кашель, що переходить у мокрий;
  • загальне погіршення стану здоров'я, відсутність апетиту та слабкість;
  • підвищення температури тіла, яке, втім, іноді відсутнє;
  • на шиї збільшуються лімфатичні вузли;
  • у вухах та очах з'являється тиск або біль.

Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом, через контакт із предметами гігієни, а також через брудні руки від хворої людини. Складність у тому, що іноді фарингіт може протікати на легкій стадії та пацієнт навіть не підозрює про те, що він хворий. Але при цьому він може передавати інфекцію іншим людям, а також за тривалої відсутності лікування фарингіт може переходити в хронічну форму, викликати інші захворювання та патології в організмі.

 

Лікування фарингіту домашніми та народними засобами

Найчастіше, особливо при легких стадіях і мінімальних симптомах, лікар рекомендує лікування фарингіту в домашніх умовах. Варто зазначити, що з появою перших симптомів необхідно відразу ж відвідати лікаря, особливо дітям. Також рекомендовано обговорити з ним використання будь-яких народних засобів чи інших препаратів для лікування, підібрати оптимальні методи. Якщо стадія фарингіту важка, необхідне використання антибіотиків і медикаментозних препаратів. Найбільш ефективно себе показала комбінована терапія – використання як народних засобів, так і ліків.

Зазвичай лікування фарингіту, особливо в домашніх умовах, спрямоване на те, щоб усунути симптоми, полегшити кашель і зняти біль у горлі.

Відвар шипшини

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Плоди шипшини необхідно залити склянкою окропу, залишити настоюватися на 10 хвилин, після чого випити. Для максимальної ефективності та віддачі корисних речовин із плодів можна розрізати їх на кілька частин. Для покращення смаку можна додати трохи меду.

лікування фарингіту травами

Відвар ромашки

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Невелику кількість ромашки залити окропом, після чого залишити на 10 хвилин. Настоянку потрібно процідити та пити 3 рази на день. Оскільки ромашка має протизапальний ефект, цим відваром можна кілька разів на день проводити полоскання горла.

відвар ромашки від фарингіту

Відвар для інгаляції

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Можна взяти дві столові ложки сухого листя евкаліпта і залити літром окропу. Засіб використовується для вдихання пару, тобто краще вилити гарячий відвар у невелику миску, після чого накритися рушником і протягом 5-10 хвилин дихати парами відварів.

відвар для інгаляції від фарингіту

Відвар календули

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Необхідно залити невелику кількість календули склянкою окропу, залишити на 10 хвилин, після чого, коли засіб трохи охолоне, полоскати горло 3 рази на день. Відвар повинен мати температуру близько 35-40 градусів, бути не надто гарячим, але й не холодним.

відвар календули від фарингіту

Відвар для полоскання

Інгредієнти:

  • шавлія - 1 ст. ложка;
  • чебрець – 1 ст. ложка;
  • мед – 1 ст. ложка;
  • лимонна кислота – 0,25 кавової ложки.

Спосіб приготування:

Шавлію і чебрець перемішати й залити половиною літра води, поставити на слабкий вогонь і кип'ятити протягом 15 хвилин. Зняти з вогню, додати столову ложку меду, а також трохи лимонної кислоти. Цей відвар використовується для полоскання горла кілька разів на день.

відвар для полоскання від фарингіту

Щоб запобігти фарингіту, необхідно відмовитися від шкідливих звичок, стежити за станом здоров'я, а в холодну пору року – зміцнювати імунітет і приймати вітаміни. При виявленні перших симптомів необхідно відразу звертатися до сімейного лікаря за консультацією.
Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі