Ефективність трави звіробою при захворюваннях ШКТ, видільної системи та в боротьбі з зайвою вагою

Трава звіробій отримала свою назву через те, що небезпечна для худоби, особливо для молодняка. Для людей ця рослина цілюща: віддавна вважається, що вона виліковує 99 хвороб. Але забувати про токсичну дію, хоча й слабку, не варто. Звіробій широко застосовується в традиційній та народній медицині завдяки таким властивостям:

  • в'яжучій;
  • тонізувальній;
  • антисептичній;
  • протизапальній.

Звіробій при проносі та для схуднення

Звіробій при проносі: швидко та ефективно

Трава звіробою завдяки в'яжучим та антисептичним властивостям допомагає досить швидко впоратися з діареєю. Звіробій від проносу приймають у вигляді водного настою. Пити по 150 мл за 10 хвилин до їди. Якщо у вас зовсім немає апетиту, настій потрібно запити великою кількістю води. Зазвичай достатньо 3 прийомів, але іноді курс лікування збільшується до 3 днів.

Як вживати звіробій для схуднення

Трава звіробою для схуднення — ефективний засіб, оскільки вона сприяє нормалізації обміну речовин, виводить накопичену рідину, а завдяки гіркотам знижує апетит.

Ще один привід вживати траву звіробою для боротьби з зайвими кілограмами — її антидепресивні властивості. Чай зі звіробою допомагає впоратися зі стресом під час переходу на дієтичне харчування. Також його доцільно вживати при переїданні, що пов'язане з депресією.

Щоб приготувати чай, потрібно 20 г сировини на склянку окропу прогріти на водяній бані протягом 20 хвилин. Процідити, розвести водою, щоб вийшла мінімум склянка. Розділити об'єм на три прийоми, випити протягом доби.

Як застосовувати звіробій при гастриті

При гастриті добре допомагає водний настій звіробою. Щоб при цьому зняти біль, можна використати збір, до якого в рівній кількості входить трава звіробою, гадючника в'язолистого й кропиви. 1 столова ложка суміші заливається 200 мл окропу. При гастриті з печією допоможе звіробій у поєднанні з деревієм і сухоцвітом (по 1 ст. ложці на 1 л води).

Звіробій — швидка допомога для печінки та при циститі

У випадку запальних процесів у печінці звіробій ефективний завдяки вираженому протизапальному ефекту. Також він стимулює відновлення клітин. Застосовують у такому випадку водний настій: півсклянки вранці натщесерце протягом тижня.

Звіробій при циститі доцільно приймати завдяки антисептичним властивостям. При хронічному циститі хороші результати дає його застосування в поєднанні з календулою, листям брусниці та плодами шипшини. Щоб зняти біль, роблять теплі сидячі ванночки з відваром звіробою.

Застосування звіробою: способи й протипоказання

 

З трави звіробою готують настої, відвари, олію, отримують екстракти. Для отримання настою потрібно взяти стакан окропу й столову ложку подрібненої сировини. Настояти протягом півгодини й вживати по чверті склянки. Відвар роблять з такими ж пропорціями, але при цьому кип'ятять протягом 15 хвилин, проціджують і випивають протягом доби. Для спиртової настоянки потрібно взяти 1 частину сировини й 5 частин спирту, настоювати до двох тижнів, пити по 40 крапель, розбавлених водою.

Недопустиме довготривале застосування звіробою (понад три тижні). Потрібно пам'ятати, що трава підвищує чутливість до УФ-проміння. При гіпертонії вживати тільки в зборах, у невеликій кількості. Звіробій протипоказаний вагітним.

 

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі