Чай каркаде: властивості та рецепти

Чай каркаде - освіжаючий напій з кислуватим смаком. Його відрізняє насичений рубіновий колір і приємний запах. На відміну від більшості чайних напоїв і кави, які надають тонізуючу дію, каркаде може як підбадьорити, так і заспокоїти людину. Секрет такої особливості полягає у способах приготування чаю - в теплому вигляді він підвищує тиск і стимулює нервову систему, в холодному, навпаки, знижує тиск і заспокоює.

Опис

Вживання чаю з пелюсток суданської троянди в давнину вважалося привілеєм вищих верств суспільства на батьківщині цього напою - в Єгипті, а також у ряді арабських країн і в Азії. Він високо цінувався не тільки за приємний смак, а й за набір корисних властивостей, включаючи здатність знижувати тиск, заспокоювати. Завдяки цьому чай каркаде багатьма народами світу прийнято вважати панацеєю від різних хвороб. Через свій склад напій чудово втамовує спрагу в спеку і нормалізує потовиділення.  

Виготовляється чай каркаде з сушених чашок або пелюсток гібіскусу. Різновидів гібіскусу існує безліч, проте для заварювання напою вибирають сабдаріффу - рослину, більш знайому нам під назвою суданська або китайська троянда. Ареал її поширення - тропічні широти. За рахунок цього головними постачальниками чаю каркаде є Судан, Індія, Шрі-Ланка, Єгипет і Китай.

Склад

У складі каркаде присутні незамінні для організму речовини. Основними з них є:

  • Магній - необхідний для роботи серця і судин, він має заспокійливу дію на організм. Мінерал відрізняється седативними і спазмолітичними властивостями.
  • Кальцій - допоміжний елемент, необхідний для засвоєння фосфору і магнію. У комплексі з цими мінералами він зміцнює судини, серцевий м'яз, сприятливо впливає на волосся, зуби і кістки, а також перешкоджає появі судом у кінцівках.
  • Фосфор - мінерал, який потрібен для здоров'я кісток і зубів, зміцнення суглобів, функціонування печінки і нирок.
  • Залізо - елемент, який необхідний для профілактики й лікування авітамінозу.
  • Антоціани - речовини, які зумовлюють рубіновий колір напою. Користь цих речовин для організму є вагомою, оскільки вони знижують рівень холестерину, покращують проникність стінок судин.

У складі чаю каркаде присутні вітаміни групи B, бета-каротин, добова норма вітаміну C, флавоноїди.

Калорійність

Калорійність чаю каркаде становить 37 ккал на 100 грамів.

Користь

Чай із суданської троянди може стати профілактичним засобом для запобігання низці захворювань серцево-судинної системи. Вміст заліза у його складі забезпечує високу цінність напою в запобіганні анемії. Чай каркаде нормалізує водний баланс, усуває інтоксикацію організму, сприяє виведенню важких металів, а також допомагає стабілізувати нервову систему під час стресів. Вміст вітаміну С дозволяє застосовувати чай для профілактики простудних захворювань. Рубіновий напій допомагає боротися зі стресами і покращує розумову діяльність. Також він стимулює вироблення жовчі.

Для приготування гарячого чаю каркаде необхідно залити 1 ч. л. пелюсток склянкою окропу і витримати 3-5 хвилин. Опісля напій витримують у заварнику до стану, в якому він змінить колір з яскравого червоного на сірий. За бажанням до нього можна додати курагу або мед.

Щоб приготувати холодний чай каркаде, його заварюють за попереднім рецептом. Для охолодження гарячого настою в нього кладуть шматочки льоду.

Протипоказання

Не варто заварювати і пити чай каркаде людям з підвищеною кислотністю, загостренням гастриту або виразки. Обережно вживають суданську троянду при зниженому тиску. Не рекомендується пити чай тим, хто страждає на сечокам'яну або жовчнокам'яну хворобу в період загострення. Напій є сечогінним і може спровокувати рух каменів

Більше нові публікаціі