Аднексит - лікування травами і народними засобами

Аднексит, як і ряд інших захворювань або запальних процесів, відмінно піддається лікуванню народними засобами, але тільки на ранніх етапах або для зняття симптомів. При хронічному захворюванні цілком можна використовувати трави і рослини для лікування аднекситу, якщо немає ризику ускладнення або небезпеки формування гнійної пухлини.

Найпоширенішими є народні засоби - трави, що мають протизапальний ефект, ректальні клізми або зрошення піхви різними відварами рослин. Найкраще при лікуванні аднекситу в домашніх умовах себе показало поєднання медикаментозного лікування і методів народної медицини. Проте в будь-якому випадку треба попередньо пройти консультацію і обстеження у лікаря.

Що таке аднексит і чим характеризується?

Аднексит, або сальпінгоофорит - це гінекологічне захворювання, яке супроводжується одностороннім або двостороннім запаленням яєчників з матковими трубами. Захворювання протікає досить довго, може приймати хронічну форму і має неприємні симптоми.

Серед найбільш явних симптомів аднекситу можна відзначити:

  • Біль, який виникає раптово і може бути дуже сильним, внизу живота. Особливо загострюється під час руху або нахилів.
  • Біль віддає в поперек або крижовий відділ, відчувається у прямій кишці. Постійні та рясні виділення з піхви, які можуть супроводжуватись неприємним запахом і невеликими гнійними згустками.
  • Згодом істотно погіршується стан організму і самопочуття, піднімається температура, є відчуття слабкості. Нездужання може тривати до тижня, а іноді й більше.

Складність захворювання також у тому, що при несвоєчасному лікуванні або пізньому зверненні до лікаря аднексит може прийняти хронічну форму.

Є безліч причин, які викликають захворювання. Це може бути як зовнішнє втручання, так і внаслідок інфекції в організмі, може виникати статевим шляхом або через кров.

Запалення особливо активізується і розвивається в період холодів, при стресі та ослабленні імунітету. Щоб лікар призначив найкраще лікування, потрібно при появі перших симптомів пройти обстеження і здати аналізи.

Тривалий час перебуваючи в організмі, аднексит може стати причиною безпліддя або позаматкової вагітності.

лікування аднекситу травами

Як лікувати аднексит травами?

Лікар може призначити лікування аднекситу народними засобами, але тільки в тому випадку, якщо захворювання знаходиться на певному етапі. Не можна використовувати домашні методи, коли є гостре запалення в придатках матки, інакше аднексит може перерости в гнійну тубооваріальну пухлину або безпліддя.

Найчастіше призначається лікування народними засобами в тих випадках, коли аднексит знаходиться в хронічній стадії та в період ремісії, у разі загострення захворювання після прийому антибіотиків або ж під час відновлення після загострення.

Хоча методи лікування досить прості й можуть використовуватися в домашніх умовах, але краще попередньо пройти консультацію у лікаря. Він підкаже, які засоби можна використовувати і як краще визначити дозування, тривалість, а також покаже, чи є поліпшення після прийому.

Рецепти народної медицини

Для максимального ефекту рекомендовано комбінувати кілька різних рослин. Трави та різні засоби на трав'яних зборах мають комплексний вплив на організм:

  • протизапальний ефект;
  • знеболюють;
  • нормалізують роботу імунітету та зміцнюють його;
  • нормалізують гормональний фон;
  • метаболічний ефект, при якому поліпшується обмін речовин;
  • поліпшується кровотік.

Є кілька найпоширеніших рецептів, які складаються з рослин і трав.

 

Відвар для вагінального зрошення

Інгредієнти:

  • ромашка - 1 ч. ложка;
  • шавлія - 1 ч. ложка;
  • листя чорниці - 1 ч. ложка;
  • буркун - 1 ч. ложка.

Спосіб приготування:

Змішати всі трави (можна використовувати і одну з перерахованих вище рослин або виключити одну), залити холодною водою, прокип'ятити на невеликому вогні кілька хвилин, залишити остигати. Коли відвар буде температурою близько 35-37 градусів, то набрати в спеціальний аплікатор для вагінального зрошення пів літра рідини, виконати процедуру. Застосовувати раз на день перед сном протягом двох тижнів. Поступово можна підвищувати температуру відвару, але не робити його занадто гарячим.

Відвар для вагінального зрошення від аднекситу

Відвар з плодів і листя

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Дві столові ложки суміші трав і плодів залити половиною літра окропу, залишити настоюватися протягом ночі в термосі. Пити по половині склянки тричі на день, якщо є симптоми вагініту або запалення придатків матки.

Відвар з плодів і листя від аднекситу

Відвар для вагінальної ванночки

Інгредієнти:

  • ромашка - 1 ст. ложка;
  • трава перстачу гусячого - 1 ст. ложка.

Спосіб приготування:

Змішати трави, взяти столову ложку на літр окропу, настоювати 10-20 хвилин, ретельно процідити. Використовувати для вагінальних ванночок або спринцювання.

Відвар для вагінальної ванночки від аднекситу

Для максимального результату й ефективної боротьби із захворюванням потрібно дотримуватися дієти, позбутися шкідливих звичок і мінімізувати стреси. При правильному використанні домашніх методів і трав можна в короткі терміни зняти симптоми і полегшити перебіг хвороби.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі