Настоянка лопуха для суглобів: користь і рецепти

 

Лопух - це одна з найпоширеніших рослин, яка зустрічається скрізь. Особливо ним переповнені береги водойм, пустирі або ділянки біля будинку. Багато хто вважає лопух просто бур'яном, який іноді використовується для харчування тварин. Разом з цим мало кому відомо, що ця рослина дуже популярна в косметології та народній медицині. З коріння лопуха готують цілющі настої та відвари, а листя використовують як компрес для лікування суглобів. Саме можливість лікування хворих суглобів і радикуліту є однією з важливих переваг лопуха. Як правильно використовувати лопух у домашній медицині?

Особливості та користь лопуха

Зараз у світі існує близько 20 видів лопуха, і більшість із них – це лікарські рослини, які застосовуються для лікування різних захворювань. У медицині використовуються майже всі частини рослини – листя, насіння, коріння та стебла. Кожна з цих частин містить велику кількість корисних компонентів, мінеральних речовин, вітамінів, амінокислот та ефірних олій. Вони мають комплексний вплив на організм, можуть нормалізувати роботу ШКТ, а також лікують хворі суглоби.

Найбільшого поширення в народній медицині набули саме корені лопуха. Вони дуже великі, йдуть на 150 см у землю, зручні для сушіння і зберігання, але, що найважливіше, вони насичені величезною кількістю корисних речовин. Крім того, корінь часто використовується в кулінарії для приготування різних страв.

Найчастіше лопух застосовують для лікування:

  • прискорення відновлення після хвороб сечостатевої системи;
  • при грипі чи інших простудних захворюваннях;
  • при атеросклерозі;
  • при подагрі;
  • як компонент комплексної терапії для лікування цукрового діабету, ожиріння і навіть онкологічних захворювань;
  • застосування настоянки кореня лопуха допомагає очистити організм від токсинів, знизити рівень холестерину;
  • сприяє зняттю болю у суглобах при різних захворюваннях;
  • для зміцнення імунітету.

Рецепти на основі кореня лопуха

Відомі десятки різних народних рецептів з коріння лопуха, які допомагають лікувати суглоби. Слід зазначити, що хоча лопух росте практично повсюди, особливо в сільській місцевості, рекомендовано купувати спеціальні лікарські суміші або засушені рослини. Це пов'язано з тим, що лопух вирощується в правильних умовах, без використання хімічних речовин, тому є більш безпечним.

Настоянка лопуха має дуже сильний протизапальний та знеболювальний ефект, що і робить її такою ефективною у боротьбі з захворюваннями суглобів. Вона позитивно впливає на тканини, хрящі та волокна завдяки корисним компонентам і слизу, які містяться в лопуху. За 1 курс лікування настоянкою лопуха можна не тільки набагато зменшити, а й повністю усунути болі в суглобах. При цьому цей препарат не має побічних ефектів, не впливає на печінку чи шлунок. Але в будь-якому випадку перед використанням настоянки необхідно проконсультуватися з лікарем, особливо якщо людина вже приймає медикаментозні засоби.

Рецепт 1 – класична настоянка

Інгредієнти:

  • корінь лопуха – 2 склянки;
  • горілка або спирт – 0,5 л.

Спосіб приготування:

Коріння лопуха має бути дрібно подрібнене. Потрібно взяти дві склянки цієї рослини, залити половиною літра горілки чи спирту. Найкраще використовувати якісну горілку. Засіб потрібно поставити у темне місце на тиждень, періодично дістаючи та перемішуючи. Після цього настоянку необхідно дістати, процідити та бажано перелити у зручну баночку. Приймати по чайній ложці настоянки кореня 3 рази на день перед їдою.

Даною настоянкою також можна протирати розтягнуті зв'язки для зняття болю. Крім того, її використовують для лікарських примочок, залишаючи компреси на ураженій ділянці на півгодини. Особливо цей засіб корисний у холодну пору року для літніх пацієнтів.

Рецепт 2 – лопух і трави

Інгредієнти:

  • корінь лопуха – 2 ч. ложки;
  • корінь солодки – 1 ч. ложка;
  • череда – 1 ч. ложка;
  • листя суниці – 1 ч. ложка;
  • горілка – 0,5 л.

Спосіб приготування:

Необхідно перемішати у зазначених пропорціях усі інгредієнти, після чого залити цю суміш горілкою та поставити у прохолодне місце на 2 тижні. Щодня необхідно збовтувати рідину, через деякий час дістати засіб, процідити та приймати по 20 крапель 3 рази на день перед їдою.

Засіб не тільки допомагає усунути біль у судинах, а й гармонізує метаболізм, покращує роботу ШКТ, зміцнює імунітет, а також дає організму корисні речовини, яких бракує.

Рецепт 3 – настоянка на воді

Інгредієнти:

  • корінь лопуха – 1 ст. ложка.

Спосіб приготування:

Столова ложка коріння лопуха заливається половиною склянки окропу, після чого потрібно залишити настоянку на 10 хвилин. Необхідно пити по одній столовій ложці 5 разів на день.

Часто використовується також листя лопуха для лікування суглобів. З нього роблять кашку і застосовують у вигляді мазі, або листя залишають на сонці, після чого прикладають до хворого суглоба.
Більше нові публікаціі