Мігрень - лікування травами і народними засобами

Одне з найпоширеніших больових відчуттів, на яке страждають як дорослі, так і діти - мігрень. Це гострий, сильний головний біль, що супроводжується слабкістю, нудотою та іншими неприємними відчуттями.

Вилікувати мігрень можна як спеціальними лікарськими препаратами, так і народними засобами. Які є способи лікування мігрені в домашніх умовах?

Що таке мігрень і як її розпізнати?

Мігрень є болем у головному мозку, який виникає через порушення кровотоку, що веде за собою спазми судин. Такий біль буває дуже сильним, продовжується тривалий час і часто супроводжується масою інших симптомів і негативних відчуттів. Мігрень виникає через безліч причин - це може бути реакція на стрес, подразники, алергія, отруєння або інші фактори.

Мігрень - це хронічне захворювання, а не просто невеликий головний біль. Вона буває в кількох стадіях, кожна з яких супроводжується різними симптомами:

  • Продром. Це перша стадія, яка настає за кілька днів до нападу, зазвичай виражається у втомі, пригніченості й погіршенні апетиту.
  • Аура. Може тривати кілька хвилин, але найчастіше триває до години. Тут відчуваються неприємні процеси в організмі, з'являються "сліпі плями", спалахи світла і відчувається колючий біль у пальцях, погіршення слуху. Ця стадія настає тільки в третини людей, які страждають на мігрень. У деяких стадія аури настає після прояву мігрені.
  • Головний біль. Це найважча і хвороблива стадія, яка триває кілька годин, але іноді триває до декількох днів. Біль може бути різним - сильним, тупим, пульсуючим, може охопити тільки невеликі частини голови або ж всю голову. Може супроводжуватися нудотою, підвищеною чутливістю до світла або гучних звуків, викликає блювоту та інші неприємні відчуття.
  • Постдром. Остання стадія, яка супроводжується пригніченістю, дратівливістю і поганою концентрацією.

Складність у тому, що мігрень може виникати раптово або ж поступово, зазвичай не залежить від інших чинників та її майже неможливо помітити заздалегідь.

Як лікувати мігрень?

Найчастіше з мігренню ми боремося звичними засобами - таблетками, але не всі препарати ефективні й далеко не всі корисні. Крім того, в деяких випадках таблетки перестають допомагати і потрібне комплексне лікування, тому набагато зручніше й корисніше буде використовувати народні засоби.

Трав'яні настої, суміші різних рослин не тільки допомагають зняти біль при мігрені, а й захищають від безлічі супутніх чинників - перешкоджають запальним процесам, знімають втому, усувають причину виникнення мігрені. Наприклад, якщо мігрень виникала через підвищення артеріального тиску, то певні відвари можуть зняти цей тиск і, як наслідок, вилікувати від сильного головного болю.

Але також треба розуміти, що хоча натуральні засоби і є більш дієвими в довгостроковій перспективі, але при цьому вони мають не моментальний ефект. Лікування мігрені народними засобами буде вигідним і більш безпечним способом, він допоможе надовго позбутися головного болю.

Рецепти народної медицини від мігрені

 

Ромашковий чай

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Необхідно взяти одну чайну ложку квітів на півсклянки води. Залити ромашку окропом і залишити на 15 хвилин настоюватися. Після цього необхідно процідити відвар, трохи підігріти, приймати в теплому вигляді по склянці тричі на день. Для додаткового ефекту можна додати у відвар трохи меду.

Ромашковий чай є кращим способом зняти пульсуючий, сильний головний біль у верхній і скроневій частині голови. Крім того, він знімає хворобливі відчуття, які виникають внаслідок переїдання або пов'язані з поганим відтоком жовчі.

Чай з полину

Інгредієнти:

  • полин - 1 ч. ложка;
  • гаряча вода - 200 мл.

Спосіб приготування:

Залити гарячою водою чайну ложку сушеної трави полину, залишити на кілька годин у теплому місці (краще використовувати термос). Після того як настоянка охолоне, вживати її по 50 мл тричі на день перед їдою.

Найкраще вживати відвар полину без додаткових інгредієнтів, без меду або цукру, щоб досягти максимального ефекту. Засіб відмінно справляється з головними болями, особливо якщо вони викликані збоями у роботі травної системи.

Чай з материнки

Інгредієнти:

  • полин - 1 ч. ложка;
  • гаряча вода - 250 мл.

Спосіб приготування:

Потрібно залити ложку материнки гарячою водою, після чого залишити настоюватися протягом 10-15 хвилин. Бажано використовувати термос або термокухоль. Приймати відразу ж, коли відвар трохи охолоне. Пити по два рази на день по половині склянки.

Цей засіб є ідеальним варіантом при мігрені, яка має спастичний характер. Трава відмінно розслабляє і підходить для тих, хто має проблеми з судинами.

Липовий чай

Інгредієнти:

  • липа - 1 ст. ложка;
  • гаряча вода - 250 мл.

Спосіб приготування:

Потрібно змішати столову ложку липи з невеликою кількістю окропу, залишити настій на півгодини. Потрібно пити по склянці засобу після прийому їжі тричі на день.

Даний засіб не тільки відрізняється седативним, заспокійливим ефектом, а й лікує від головного болю, застуди, перенапруги, гормонального збою або безсоння.

Серед інших популярних народних засобів від мігрені можна відзначити:

Готувати відвар для лікування мігрені можна за аналогією з ромашковим чаєм.

Лікування мігрені травами - це використання різних відварів і настоянок для нормалізації здоров'я. Найпоширенішими вважаються найпростіші трави, які мають седативний ефект.

Більше нові публікаціі