Шипшини плоди

Rozae Fructus

Роза дика, шипишник

Шипшина: корисні і лікувальні властивості

Опис

Всі описані види шипшини являють собою чагарники з тонкими блискучими червоно-коричневими гілками, характер, форма і розмір шипів для різних видів варіює і є відмінною видовою ознакою. Листя непарноперисті, з 5-7 листочками і трав'янистими зрощеними прилистниками. Квітки рожеві або червоні, частіше одиночні, рідше по 2-3 разом. Плоди горіховидні, односім'яні, укладені в кулясті або яйцеподібні гіпантії, що утворюють яскраво-червоний, круглий або яйцеподібний помилковий плід. Внутрішні стінки плоду покриті волосками, нагорі плоду зберігаються чашолистки.

Склад

Плоди шипшини містять аскорбінову кислоту, каротиноїди, цукор, флавоноїди (кемпферол, кверцетин, ізокверцітрін), вітамін Е, органічні кислоти та інші біологічно активні речовини.

Фармакологічна дія

Препарати шипшини сприяють підвищенню неспецифічної резистентності організму, посиленню регенерації тканин і синтезу гормонів, зменшенню проникності стінок судин, нормалізації вуглеводного обміну; мають жовчогінні, протизапальні, сечогінні, протисклеротичними і кровоспинними властивостями.

Закарпатська область Херсонська область Хмельницька область

Регіони проростання лікарської рослини

  • Закарпатська область
  • Херсонська область
  • Хмельницька область

Загальна інформація

Шипшини плоди можуть бути різної форми: від округлої до веретеноподібної. Довжиною менше 1 см і більше 3 см, різного діаметру. Об'єднує їх блискуча поверхня, покрита зморшками, і п'ятикутна ділянка або круглий отвір на верхівці плоду. Колір варіюється від червонувато-помаранчевого до буро-червоного або просто бурого. Цвіте чагарник у першій половині літа, плоди дозрівають із серпня по вересень. Часто продовжують висіти на гілках до приходу зими.

Заготівля сировини

Збирають плоди шипшини на стадії середньої або повної стиглості. Заготівля проводиться восени, до настання заморозків. Перемерзла шипшина втрачає багато лікувальних та корисних властивостей, репається при сушінні.

Оскільки чагарник колючий, для збору потрібні рукавиці та захисний одяг. Плоди обривають руками та збирають у допоміжну тару. Сушать за температури до 90°C, забезпечуючи якісне обдування. Готовність визначається за вираженою крихкістю плодів. Зберігають сировину в щільно закритій тарі, в сухому і прохолодному приміщенні. Користь висушеної шипшини зберігається 2 роки.

Лікувальні властивості

Дія та застосування плодів шипшини

Шипшина регулює згортання крові та проникність кровоносних судин, поліпшує регенерацію, стимулює вироблення колагену. Відновлює захисні властивості організму, зміцнює імунну систему, активізує кровотворні процеси та обмін речовин. Зміцнює фізичну працездатність і стимулює розумову діяльність. Знижує рівень холестерину в крові та розчиняє холестеринові бляшки. Має антиоксидантні та жовчогінні властивості. Перешкоджає утворенню згустків крові та каменів у сечовій системі, знімає напруження стінок судин, стимулює фібриноліз, поліпшує роботу печінки. Має антигістамінну, спазмолітичну, бактеріостатичну дію.

В експерименті знижує кислотність шлункового соку, прискорює загоєння ран, опіків будь-якого походження, у тому числі променеве ураження. Живить і відновлює слизову оболонку порожнини рота. Шипшина корисна в якості вітамінного, загальнозміцнювального засобу.

Лікування шипшиною входить до складу комплексної терапії при гемофілії, геморагічному діатезі, внутрішніх кровотечах і крововиливах, при променевій хворобі, хворобі Аддісона. Використовуються лікувальні властивості шипшини для лікування захворювань печінки (холецистит, гепатит), нирок (нефрити) та запалень сечової системи. Вживають її у випадку травм, переломів, ран, що довго не загоюються. Користь шипшини виявляється при застудних та вірусних захворюваннях, пневмоніях. Її призначають при хворобах очей, атеросклерозі, тромбозі, злоякісних новоутвореннях, порушеннях сольового балансу і роботи судин головного мозку. Як допоміжний лікувальний засіб показана при цукровому діабеті, ішемічній хворобі серця. Властивості шипшини регулювати тиск застосовуються при гіпертонічній хворобі.

Шипшина — ефективний препарат для лікування анемії, авітамінозу та гіпоавітамінозу вітаміну С, тому призначається при лактації. Ці ж корисні властивості шипшини актуальні під час вагітності, коли різко зростає потреба у вітаміні С.

Окрім нормалізації обміну речовин і водно-сольового балансу, шипшина очищує організм, тому є засобом для схуднення. Найчастіше використовується відвар або чай із плодів шипшини. Напій приємний на смак, корисний для схуднення, допомагає захистити організм від дефіциту вітамінів та макроелементів під час дієти чи голодування.

Плоди шипшини у косметології

Масло шипшини корисне для шкіри обличчя. Воно звільняє від сухості та стягнутості, пігментних плям та лущення, допомагає від зморшок і в'ялості, запобігає рубцюванню пошкоджених ділянок. Показане для зрілої шкіри. У той же час масло шипшини шкідливе для молодої, жирної та проблемної шкіри.

За матеріалами:

1. Мазнев Н. И. Золотая книга лекарственных растений / Н. И. Мазнев. — 15-е изд., доп. — М.: ООО «ИД РИПОЛ Классик», ООО Издательство «ДОМ. XXI век», 2008. — 621 с.
2. Мазнев Н. И. Травник / Н. И. Мазнев. — М.: ООО «Гамма Пресс 2000», 2001. — 512 с. с илл.
3. Товстуха Є. С. Фітотерапія / Є. С. Товстуха. — К.: Здоров'я, 1990. — 304 с., іл., 6,55 арк. іл.
4. Чухно Т. Большая энциклопедия лекарственных растений / Т. Чухно. — М.: Эксмо, 2007. — 1024 с.

Інформація надана з ознайомчою метою і не повинна бути використана для самолікування.
Згорнути

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я

Реклама лікарського засобу. Перед застосуванням ознайомтеся з інструкцією та проконсультуйтеся з лікарем. Зберігати в місцях, недоступних для дітей.