Рейтинг@Mail.ru

Глоду плоди

CRATAEGI FRUCTUS

Бариня-дерево, боярка, глід.

Плоди глоду: лікувальні властивості, користь

Опис

Глід являє собою чагарники або невеликі деревця з пагонами, що покриті колючками. Листки почергові, з прилистками, короткочерешкові, з великими зубцями; суцвіття - густі, багатоквіткові щитки. У висушеному вигляді: плоди глоду — яблокоподібні, тверді, зморшкуваті, зверху з кільцевою облямівкою, з 1-5 кісточками в м'якоті плоду. Колір плодів від жовто-оранжевого і бурувато-червоного до темно-бурого або чорного кольору, іноді з білим нальотом кристалізованого цукру. Запах відсутній. Смак солодкуватий.

Склад

Плоди глоду містять кислоти органічні, цукри, сорбіт, речо-вини пектинові (1,9-6,1 %), кислоту аскорбінову (18-100 мг %), b-каротин (0,4-2,7 мг %), вітамін К, сполуки фенольні (антоціани – до 1200 мг %, лейкоантоціани – 400-1500 мг %), катехіни, флавоноли, фенолокислоти, кумарини (0,7- 3,4 %), стерини, кислоти тритерпенові (урсолову, олеанолову).

Фармакологічна дія

Посилюють кровопостачання в коронарних судинах серця і в судинах мозку, підвищують чутливість міокарду до серцевих глікозидів, трохи посилюють скорочення серцевого м’язу і зменшують збудливість останнього, мають заспокійливу дію, нормалізують артеріальний тиск. Препарат малотоксичний, в організмі не кумулює.

Житомирська область Миколаївська область Хмельницька область

Регіони проростання лікарської рослини

  • Житомирська область
  • Миколаївська область
  • Хмельницька область

Загальна інформація

Глід — чагарник або дерево, яке належить до родини Трояндових. Живе глід понад 300 років. Відомі випадки, коли його висота сягала 6 м. Росте він повільно, при цьому стійкий до засухи та морозу. За різними даними, рід, до якого належить глід, нараховує від 200 до 1000 видів. Глід утворює зарості на берегах річок та узліссях. Його використовують для лікування або як декоративну рослину. Ареал зростання — Північна півкуля Землі, за винятком тундри та пустелі.

Заготівля сировини

Стиглі плоди (достигають приблизно в серпні — на початку вересня) збирають та відразу ж сушать у спеціальній сушарці за температури 70–90°C. Це можна зробити і в духовці. Висушені ягоди розкладають у мішечки з тканини та фасують у паперові пакети. Вони зберігають свою користь протягом 2-х років.

Плоди глоду застосовують у сушеному вигляді, перетирають, роблять настої та відвари, заварюють чай.

Лікувальні властивості

Дія плодів глоду

Плоди глоду містять антиоксиданти, тому сприяють покращенню кровообігу, регулюють скорочення серцевого м’яза та допомагають очистити судини. Урсолова кислота виявляє кардіостимулюючу дію та розширює судини. Тому найчастіше ягоди глоду використовують для лікування:

  • стенокардії;
  • гіпертонії;
  • аритмії;
  • інфаркту міокарда.

Елементи, що входять до складу ягід глоду, виявляють заспокійливу дію, позитивно впливаючи на нервову систему. Користь плодів глоду для неї зумовлена тим, що вони допоможуть при різних захворюваннях:

  • стресі;
  • безсонні;
  • лікуванні епілепсії та неврозів;
  • хронічній втомі;
  • психоемоційних порушеннях.

Препарати на основі глоду знижують рівень цукру, тому їх рекомендують людям, які страждають від цукрового діабету.

В’яжуча дія плодів глоду допомагає при захворюваннях жовчного міхура, проблемах з печінкою та нирками. Завдяки плодам глоду сечовипускання відбувається частіше, але кількість сечі при цьому зменшується.

Пектин, який міститься у ягодах, вирізняється здатністю очищувати організм, виводячи з нього шкідливі речовини, у тому числі солі важких металів.

Спазмолітичні властивості плодів глоду допоможуть зняти головний біль, болі в попереку, плечах, лопатках.

Застосування плодів глоду

Плоди глоду — ботанічний кардіотонік, тому що його лікувальні властивості пов’язані з можливістю відновлювати та підтримувати тонус серця. Настої на їх основі застосовують як лікувальний засіб при захворюваннях серця та судинної системи. Як відновлювальний засіб чай та настій можна вживати людям, які пережили інфаркт міокарда.

Добре допомагають ягоди глоду молодим людям, які часто переживають стресові ситуації: чай, відвар чи настій заспокоює нервову систему, знімає надмірну напругу, розслабляє.

Глід також допоможе позбавитися від проблем системи травлення, таких як діарея, біль у животі, панкреатит, гастрит. Наприклад, при панкреатиті ягоди глоду у чистому вигляді жують після їжі.

Плоди глоду знайшли застосування у гінекології для лікування порушень менструального циклу, неврозів під час клімаксу.

Чай із ягід глоду при регулярному вживанні сприяє профілактиці грипу, посилюючи імунітет в цілому.

За матеріалами:

1. Мазнев Н. И. Золотая книга лекарственных растений / Н. И. Мазнев. — 15-е изд., доп. — М.: ООО «ИД РИПОЛ Классик», ООО Издательство «ДОМ. XXI век», 2008. — 621 с.
2. Мазнев Н. И. Травник / Н. И. Мазнев. — М.: ООО «Гамма Пресс 2000», 2001. — 512 с. с илл.
3. Товстуха Є. С. Фітотерапія / Є. С. Товстуха. — К.: Здоров'я, 1990. — 304 с., іл., 6,55 арк. іл.
4. Чухно Т. Большая энциклопедия лекарственных растений / Т. Чухно. — М.: Эксмо, 2007. — 1024 с.

Інформація надана з ознайомчою метою і не повинна бути використана для самолікування.

Лікарські засоби, що містять Глоду плоди
Згорнути

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я

Реклама лікарського засобу. Перед застосуванням ознайомтеся з інструкцією та проконсультуйтеся з лікарем. Зберігати в місцях, недоступних для дітей.