Лікування циститу рослинними засобами

Цистит – захворювання, з яким стикається кожна четверта жінка. Оскільки сечовипускний канал у жінок ширший і коротший, ніж у чоловіків, інфекції легше потрапити у сечовий міхур.

Гострий біль, часті позиви до сечовипускання, малі порції сечі, інколи виділення крові – такі головні симптоми циститу. Виникають вони через запалення слизової оболонки сечового міхура, яке, в свою чергу, часто буває викликане бактеріальними інфекціями.

Гострий цистит важливо вчасно діагностувати і лікувати, аби не допустити переходу захворювання до хронічної стадії, яка може призвести до пієлонефриту.

Лікують цистит комплексно, застосовуючи антибактеріальні, протизапальні препарати, а також засоби, що зміцнюють імунітет. Ефективним чинником у комплексній боротьбі з захворюванням є фітотерапія.

Рослинні засоби при циститі

Як рослинні засоби допомагають подолати цистит?

Лікарські рослини мають протизапальну дію, а ще підвищують діурез: кількість сечі, що утворюється за певний проміжок часу. Це дуже важливо, адже збудники циститу повинні «вимиватися» із сечового міхура. Крім цього, лікування лікарськими рослинами знижує больовий синдром, адже допомагає досягти розслаблення гладкої мускулатури сечового міхура і сечовипускного каналу.

Лікування циститу

Серйозним плюсом фітозасобів є те, що вони посилюють дію основних антибактеріальних препаратів і зменшують прояви їх побічних ефектів, також допомагають нормалізувати температуру тіла.

Фітопрепарати, багаті на вітаміни й мікроелементи, зміцнюють імунітет; вони також чинять помірний проносний ефект, завдяки чому знижується загальна інтоксикація організму.

Трави, що ефективно лікують цистит

Листя брусниці

Мабуть, найпоширеніший народний засіб для лікування циститу – це брусниця. Вона має виражені антисептичні й сечогінні властивості завдяки сполуці арбутину. Антисептичну дію рослини посилюють також дубильні сполуки та урсолова кислота. Окрім цього, брусниця містить флавоноїди і вітаміни. Корисні речовини, що входять до її складу, забезпечують протизапальну і в’яжучу дію, зміцнюють капіляри.

Зверніть увагу: в нормі сеча людини має слабокислу, кислу чи нейтральну реакцію. Для ефективної дії препаратів, які містять брусницю, потрібно створити лужне середовище: наприклад, доповнити раціон лужною мінеральною водою, овочами і фруктами.

Листя брусниці при циститі

Звіробій

Трава звіробою чинить антибактеріальну дію завдяки речовині гіперицину: саме тому рослина має потенціал у лікуванні інфекційних захворювань сечостатевої сфери.

Крім цього, звіробій стимулює видільну діяльність залоз, поліпшує кровопостачання і знімає спазми кровоносних судин.

У фітотерапії циститу звіробій найчастіше поєднують із рослинами, які мають сильні сечогінні властивості: це вже згадана брусниця, верес, мучниця.

Звіробій при циститі

Плоди шипшини

Плоди шипшини – ще один природний сечогінний засіб, який у народі часто використовують при захворюваннях нирок та сечовидільних шляхів. Шипшина – джерело вітамінів і макроелементів: вона містить залізо, кальцій, магній, вітаміни А, К, Е, Р, РР, вітаміни групи В, а за кількістю вітаміну С взагалі є рекордсменом.

Шипшина не тільки швидко виводить рідину з організму, а ще й стимулює імунну систему, таким чином допомагаючи їй знищувати бактерії, що викликали захворювання. З цієї причини чай із плодів шипшини п’ють для профілактики захворювань сечовидільної системи, а також при хронічному циститі – аби болісні симптоми не поверталися.

Плоди шипшини при циститі

Трава причепи

Ще один ефективний засіб – і не тільки при циститі, а й при пієлонефриті й уретриті – причепа. Вона містить флавоноїди, ефірну олію, дубильні речовини і поєднує у собі протизапальні та сечогінні властивості.

Для ефективної терапії циститу лікарські рослини, зазвичай, поєднують у збори: так трави підсилюють і доповнюють дію одна одної.

Причепа при циститі

Усі рослини, розглянуті у цій статті, входять до складу збору «Фітоцистол». Він знімає запалення, нормалізує сечовиділення та усуває біль і подразнення. Будьте здоровими!

 

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі