Корінь алтеї у косметології

Алтею активно використовують у виробництві косметичної продукції для догляду за шкірою: масок, сонцезахисних та очисних засобів, дезодорантів тощо. Рослина входить навіть до складу дитячої продукції — кремів та лосьйонів від попрілості (у тому числі для гіперчутливої шкіри). Використовують алтею і у косметичних засобах для волосся: шампунях, ополіскувачах та спреях.

Використання алтеї у косметичній продукції цілком виправдане. Проти багатьох інших лікарських рослин її властивості якнайкраще підходять для догляду за шкірою та волоссям. Це можливо завдяки головним діючим речовинам рослини: слизу, фітостеринам, дубильним речовинам, пектинам.

У чому користь цих компонентів для шкіри та волосся?

Слиз. Корінь алтеї містить надзвичайно велику кількість слизу — від 30 до 35 %. Він чинить обволікаючу дію, завдяки чому швидше відновлюються пошкоджені тканини, усувається запалення, зменшується подразнення.

Для волосся рослинний слиз також корисний: цей компонент зволожує шкіру голови, рятує від сухості, тьмяності. Після застосування алтеї волосся стає блискучим, легко розчісується.

Фітостерини. Це складні утворення, що містяться в клітинах рослин та підтримують їхню структуру. Зважаючи на природу та властивості фітостеринів, іноді їх називають рослинними гормонами, подібними до тих, що виробляють ендокринні залози людини.

Для клітин шкіри фітостерини виконують функцію будівельного матеріалу: вони активізують вироблення колагену, що підтримує нормальний стан шкіри, зберігаючи її пружність та еластичність. Рослинні стерини сприяють відновленню епітелію, усувають подразнення, уповільнюють процеси старіння, сприяють пом’якшенню огрубілих ділянок шкіри.

Користь фітостеринів для волосся в тому, що вони відновлюють його корені й стимулюють ріст, а також попереджають випадіння та себорею.

Дубильні речовини. Вони діють у комплексі зі слизом. Ці рослинні сполуки добре впливають на структуру шкіри: розгладжують її, підвищують еластичність, роблять ніжною та пружною. Крім цього, в’яжучі властивості дубильних речовин надають їм здатність утворювати на шкірі надійний захисний шар.

Завдяки дубильним речовинам корінь алтеї корисний для жирного волосся: регулює роботу сальних залоз, усуває подразнення, що супроводжується свербінням, поліпшує стан епідермісу.

Пектини. Подібно до фітостеринів, пектини сприяють регенерації клітин, поліпшують бар’єрну функцію шкіри, зміцнюють епідерміс. Ця група речовин корисна для проблемної шкіри: знімає запалення, заспокоює, делікатно очищує. Пектини впливають і на волосся: роблять його сяйним і блискучим.

Крім перелічених, корінь алтеї містить і такі корисні речовини: лецитин, каротин, ефірні олії, амінокислоти. Є у його складі й важливі мінерали: кальцій, калій, магній, цинк, залізо тощо.

Розглянемо, при яких проблемах допомагають властивості кореня алтеї та які засоби використовують у таких випадках.

Корінь алтеї для здорової шкіри обличчя, шиї, рук

 

Алтея діє м’яко й дбайливо. Вона підходить для різних типів шкіри (нормальної, сухої, жирної) та застосовується при різних проблемах.

Найбільш популярний корінь алтеї — як зволожувальний засіб для сухої шкіри обличчя і шиї. У такому випадку для догляду використовують компреси та лосьйони.

Компреси підійдуть для відновлення дуже сухої шкіри, яка через надмірне зневоднення почала лущитися. Для цього потрібно приготувати настій: 2 ст. л. подрібненого кореня заливають 300 мл води (холодної, але кип’яченої), залишають настоюватись протягом години. У марлевій серветці роблять отвори для очей та рота, змочують її у процідженому настої й накладають на обличчя й шию на 20–30 хвилин. Після такого компресу шкіра здається більш м’якою та зволоженою, відчувається тонізуючий ефект.

Подібно готується домашній лосьйон. Для нього потрібно 1 ч. л. висушеного кореня залити 200 мл окропу, настояти дві години й процідити. Кілька разів на день таким настоєм потрібно протирати обличчя та шию ватним або марлевим тампоном.

Корінь алтеї — натуральний щадний засіб проти вугрів. Якщо на шкірі є такі запалення, корисно робити примочки. Настій для них готують так: 1 ст. л. сухої сировини заливають склянкою холодної кип’яченої води. Настоюють 2 години й проціджують. Засіб підійде і для аплікацій. Корінь алтеї усуне запалення та почервоніння, а також зменшить активність сальних виділень, якщо шкіра жирна.

Корисно використовувати корінь алтеї і власникам нормальної шкіри, аби підтримувати її здоровий вигляд. Простий спосіб — приготувати лід і користуватися ним замість ранкових умивань. Рецепт настою для заморожування простий: 1 ч. л. сировини заливаємо склянкою холодної кип’яченої води й даємо настоятись 30 хвилин. Потім проціджуємо й чекаємо, доки засіб повністю охолоне; розливаємо у форми й ставимо у морозилку.

Якщо між пальцями рук або ніг шкіра суха, також допоможе корінь алтеї. Можна приготувати настій за одним із попередніх рецептів і робити примочки. Алтея зніме почервоніння та пом’якшить шкіру.

Холодний настій алтеї тонізує шкіру, а тому застосовується також для лікування підвищеної пітливості ніг та проявів попрілості. Чоловікам його можна використовувати при подразненні після бриття.

Корінь алтеї допомагає позбавитися від болючих мозолів та натоптишів. На уражені ділянки рослина впливає комплексно: пом’якшує, дезінфікує, загоює. Щоб позбавитися проблеми, застосовують примочки з відвару або настою рослини.

Допоможе алтея і при складних шкірних проблемах:

  • опіках;
  • екземі;
  • гнійних ранах;
  • грибкових ураженнях;
  • дерматиті.

Користь алтеї для волосся: домашні засоби для догляду

Для догляду за волоссям алтею використовують найчастіше як стимулятор росту. Це можливо завдяки тому, що безпечні рослинні стерини у складі кореня рослини діють на гормональному рівні, «пробуджуючи» фолікули.

Щоб активізувати ріст, настій кореня алтеї втирають у волосся. Щоб його приготувати, знадобиться 3 ст. л. сухої сировини та 100–150 мл кип’яченої, але охолодженої води. Засіб настоюють протягом години, а потім втирають легкими масажними рухами в шкіру голови. Перед цим волосся потрібно помити та дочекатися, доки воно трохи просохне.

Існує й інший засіб для втирань. Подрібнений корінь алтеї настоюють в оливковій та реп’яховій олії — це теж популярні засоби для росту волосся. Протягом 10–14 днів такий засіб потрібно втирати у шкіру голови за годину до миття волосся.

Оскільки у корені алтеї міститься слиз, його порівнюють із насінням льону, яке часто застосовують для надання волоссю блискучості. Якщо для ополіскування використовувати відвар алтеї — ефект буде подібний: волосся стає гладеньким, як після кондиціонера.

Застосовуючи корінь алтеї для стимулювання росту волосся або ж для надання блиску, ви також матимете й інші ефекти:

  • легке розчісування;
  • зволоження й утримання вологи в епідермісі;
  • захист від дії зовнішніх шкідливих факторів.

Зовнішнє застосування кореня алтеї не має особливих протипоказань. Але засоби на його основі можуть викликати алергічну реакцію: різні види подразнення — свербіж чи кропив’янка тощо. За будь-яких проявів непереносимості рослини від її застосування потрібно відмовитися.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі