Чим корисна ромашка: натуральний засіб для дорослих і дітей

 

користь ромашки

Ромашка відома як лікарська рослина дуже давно. Вона популярна завдяки широкому спектру дії та мінімальній кількості протипоказань. Важко сказати, для чого квіти ромашки використовуються найчастіше. Завдяки специфічному складу, а саме оптимальному співвідношенню пропорцій флавоноїдів, ефірних олій, кумарину, біологічних кислот, холіну, полісахаридів та інших елементів, користь ромашки велика і чинить таку дію:

  • протизапальну;
  • седативну;
  • противірусну;
  • антибактеріальну;
  • протинабрякову.

Квітки ромашки для горла й при ГРВІ

Ромашковий чай — чудовий профілактичний засіб. Його потрібно пити при спалахах ГРВІ для зміцнення імунітету. А якщо ви вже захворіли, засіб допоможе зняти симптоми та полегшити протікання хвороби. Рослина усуває запалення, зменшує біль, заспокоює, поліпшує сон.

Дуже корисна ромашка для полоскання горла при ГРВІ, ангіні. Для цього готують відвар у розрахунку 1 ст. ложка сировини на склянку окропу. Щоб зробити відвар міцнішим, кількість квіток збільшують, суміш тримають деякий час на водяній бані. Використовують для лікування дорослих і дітей.

Квітки ромашки проти гастриту та проблем зі шлунком

Для шлунку квітки ромашки корисні при різних запальних захворюваннях. Важливо, що підвищена кислотність у такому випадку не вважається протипоказанням. Ромашка ефективна при гастриті, виразці, набрякові слизової, спазмах, підвищеному газоутворенні й процесах бродіння в шлунку. Завдяки седативному ефекту ромашка показана й при порушеннях, пов'язаних зі стресами. Тоді її можна комбінувати з мелісою.

Пити як чай тричі на день.

Зовнішнє застосування ромашки

 

Чим корисний відвар ромашки при зовнішньому застосуванні? Цілющі властивості ромашки обумовили її зовнішнє застосування. Передусім квітки ромашки використовують для купання немовлят. Ванночки з відваром добре впливають на шкіру, особливо подразнену, з почервоніннями. Також вони сприяють спокійному міцному сну.

Щоб зробити ванночку для дитини, потрібно 1 ст. ложку сировини залити 1 л окропу. Потримати під кришкою, доки квітки не осядуть. Процідити й вилити у воду.

Зовнішнє застосування квіток показане і дорослим. Рослина популярна в гінекології. Квітки ромашки для підмивання і у вигляді парових ванночок корисні при подразненні й запальних процесах статевих органів.

У косметології ромашка — один із найпоширеніших інгредієнтів. Вона є у складі великої кількості косметичних засобів. Рослина чудово підходить для догляду за чутливою, проблемною шкірою. Настоєм ромашки за допомогою ватного тампона протирають шкіру, щоб вилікувати прищі й вугрі. З неї також роблять кубики льоду.

Відваром з квіток можна ополіскувати вимите волосся: ромашка зміцнює його й додає блиску. Особливо це стосується світлого волосся.

Особливості застосування й протипоказання

Попри те, що ромашка — одна з перших трав, що дозволені дітям, потрібно пам'ятати про правила безпеки. Перед застосуванням ромашкового чаю для немовлят варто порадитися з педіатром. Концентрація чаю спочатку повинна бути дуже слабкою. Іноді в дітей розвивається алергія.

Вагітним від внутрішнього прийому рослини краще відмовитися, особливо, якщо є найменша загроза викидня. Ромашку не варто приймати людям, у яких алергія на хризантеми, айстри, маргаритки, а також тим, хто страждає на астму. Між курсами прийому обов'язково потрібно робити перерви.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі