Дата публікації
28.12.2023
Дата оновлення
12.01.2024

Крушини кора

FRANGULAE CORTEX

Крушина ламка, сорочі ягоди, крушина, черемоха.

Опис

Крушина являє собою чагарник або деревце, у яких стовбур і гілки темно-бурі, гладкі. Стовбур і гілки без колючок; кора з поперечно витягнутими чечевичками або сірими плямами. При зішкрібанні зовнішнього шару пробки виявляється червоний шар, відсутній у будь-якої іншої кори. Листки чергові, черешкові, еліптичні, цілокраї, з 6-8 парами паралельних бічних жилок. Плід - кістянка з 2-3 плоско-опуклими кісточках і з хрящуватим подвійним «дзьобиком».

Склад

Кора крушини містить антраглікозиди (8 %), геніни (емодин, ізоемодин, хризофанол), вільні антраноли, глікозиди тритерпенові, речовини смолисті, сліди дубильних речовин.
Крушини кора

Фармакологічна дія

Має м’яку проносну дію, що виявляється через 8-12 годин після прийому. Механізм дії полягає у здатності препаратів крушини посилювати перистальтику товстої кишки, не подразнюючи слизової оболонки і не впливаючи на тонкий кишечник.
Лікарські збори і рослини, згадані в матеріалі
Регіони проростання лікарської рослини
Волинська область
Житомирська область
Рівненська область
Хмельницька область
Крушини кора

Зміст

Загальна інформація

Крушина - чагарник або деревце з сімейства крушинових. Плодоносить неїстівними ягодами. Висота деревовидного чагарника варіюється від 3 до 7 м. Стовбур рослини позбавлений колючок. Він покритий темною корою з гладкою текстурою. Кора чагарнику служить лікарською сировиною. Зіскоблювання зовнішнього шару дозволяє виявити ще один шар кори червоного кольору. Така особливість виділяє кору крушини серед інших чагарників. Листя крушини чергове, з дрібнозубчастими краями. Плоди соковиті, кулястої форми. Ягоди представляють собою кістянки.

Цвіте крушина з травня по липень, зустрічаються випадки повторного цвітіння в серпні. Дозрівання плодів відбувається до осені, з кінця серпня по вересень включно.

Надає перевагу добре зволоженому грунту, тому росте в заплавах річок, на сирих луках і узліссях лісів. Кора крушини приносить користь тільки після року зберігання. Свіжіша сировина діє жорстко, викликає сильні побічні ефекти.

Вживання свіжих плодів рослини може викликати нудоту і блювоту.

Заготівля сировини

Кору крушини збирають ранньою весною, під час сокоруху. Найкраще заготівлю робити до появи перших листочків: так у рослини буде більше шансів вижити після збору кори. Обраний стовбур зрубують на відстані 15–20 см від землі, підхожі гілки також обрубують. На зрубаному стовбурі роблять кільцеві надрізи на відстані 15 см один від одного і акуратно відокремлюють кору. 

Сушать у будь-якому приміщенні або на відкритому повітрі. Кору час від часу перемішують для якісного висихання. Почорнілі шматки викидають. Сировина вважається готовою, коли кора починає з тріском ламатися при згинанні. Зберігати можна до 5 років у сухому приміщенні з хорошою вентиляцією.

Перед збором крушини важливо враховувати, що у свіжій сировині міститься франгуларозид. Ця речовина викликає у людини нудоту і блювотний рефлекс. Вживання свіжої кори може сприяти отруєнню. Щоб уникнути цього, сировину зберігають близько року перед вживанням або проводять термічну обробку при температурі +100 ℃ протягом години. Це дозволяє франгуларозиду оксилену перейти в глікофрангулін. 

Кору збирають ранньою весною з початком руху соку. Оптимальний час заготівлі сировини - до появи перших листків. Завдяки цьому можна забезпечити виживання рослини. При зборі кори роблять косий зріз стовбура. Він повинен проходити на відстані не нижче 10 см від землі. Повалений стовбур очищають від лишайників, роблять на ньому кільцеві надрізи з інтервалами 10-15 см, а потім об'єднують їх поздовжніми надрізами. Кору знімають і сушать на горизонтальній поверхні на відкритому повітрі або під навісом. Періодично сировину перемішують і перевіряють готовність. Термін придатності кори становить п'ять років. Зберігають сировину в пресованому вигляді в закритій тарі у прохолодному приміщенні, яке вентилюється.

Фармакологічна дія

Має м'яку і поступову послаблювальну дію. Препарати рослини за рахунок свого складу, в якому є антраглікозиди, подразнюють слизову оболонку кишечника, чим і обумовлений проносний ефект.

Крушина - лікувальні властивості

Кора крушини має відмінну рису, яка виділяє її серед інших проносних. Її дія на організм починається в товстому кишечнику, де активні речовини уповільнюють всмоктування поживних речовин і сприяють розрідженню калових мас. Кора крушини збільшує об'єм вмісту кишечника і подразнює слизові оболонки, тим самим прискорюючи вихід мас з організму. Послаблювальний ефект розтягнутий у часі - він проявляється через 8-12 годин після прийому препаратів рослини.

Разом з проносним ефектом кора крушини відзначається противірусною, потогінною, спазмолітичною, протипухлинною дією.

Дія і застосування кори крушини

Сучасною наукою доведено, що кора крушини має проносну дію. Особливістю крушини є те, що вона починає діяти тільки в товстому кишечнику, уповільнюючи всмоктування, що призводить до збільшення об'єму вмісту. Це і викликає спорожнення кишечника. Додатково відбувається процес розрідження калових мас, що полегшує їх виведення. Крушина має пролонговану дію, результат настає через 8–10 годин.

Кора крушини використовується при тривалих закрепах, обтяжених слабким розвитком черевної мускулатури і сидячим способом життя. Застосовується при спастичних колітах і захворюваннях печінки. Властивість кори крушини розм'якшувати і розріджувати калові маси допомагає при геморої та інших захворюваннях, пов'язаних з болючим, травмуючим випорожненням. У складі зборів крушина є стимулятором травлення. У комплексній терапії використовується для лікування виразкової хвороби шлунка, дванадцятипалої кишки і від геморою.

Кора крушини використовується в гінекології. З її допомогою проводять м'яке очищення кишківника в післяпологовий період.

В рамках народної медицини застосування крушини трохи ширше. Вважається, що кора має потогінні та протизапальні властивості, виводить солі і пісок з нирок.

Кора крушини у відварі допомагає при корості (для цього приймають ванни). Обмивання настоєм місць, уражених екземою, сприяє якнайшвидшому одужанню. Крушина використовується також як засіб від глистів, входячи до складу спеціальних зборів.

Крушина входить до більшості зборів і чаїв для схуднення. Також крушина застосовується окремо, зважаючи на її послаблювальну дію і здатність м'яко очищувати кишківник.

Кора крушини - користь

Кору крушини включають до зборів для схуднення й очищення організму від токсинів. Зовнішньо її застосовують у лікуванні фурункульозів і багатьох інших захворювань шкіри, які супроводжуються запаленнями. Кора крушини застосовується для усунення набряків. Її використовують з обережністю для профілактики сечокам'яної хвороби, проте це необхідно суворо погоджувати з лікарем.

Кора крушини - протипоказання

Приймати крушину не можна при вагітності, годуванні грудьми, при кровотечах, при ентеритах, здутті живота, пухлинах, а також дітям до 12 років. Препарати рослини заборонені при запорах неврогенного та ендокринного походження, при гострих гарячкових станах.

Кора крушини в косметології

Для лікування шкіри кора крушини використовується як ефективний засіб у боротьбі з рожевими вуграми. Разом з протизапальною і регенеруючою дією препарати крушини позитивно впливають на тонус шкіри і перешкоджають утворенню зморшок. Завдяки цьому їх застосовують у виготовленні засобів для омолодження обличчя. Також кору крушини використовують як барвник для волосся для отримання темно-червоного або темно-золотистого відтінку.

Відвар кори крушини допомагає вилікувати рожеві вугрі, зняти запалення, відновити пошкоджені ділянки і омолодити шкіру обличчя.

Кора крушини служить натуральною фарбою для волосся. Залежно від початкового кольору, вона надає волоссю червоно-коричневого або темно-золотистого відтінку.

За матеріалами:

1. Мазнев Н. И. Золотая книга лекарственных растений / Н. И. Мазнев. — 15-е изд., доп. — М.: ООО «ИД РИПОЛ Классик», ООО Издательство «ДОМ. XXI век», 2008. — 621 с.
2. Мазнев Н. И. Травник / Н. И. Мазнев. — М.: ООО «Гамма Пресс 2000», 2001. — 512 с. с илл.
3. Товстуха Є. С. Фітотерапія / Є. С. Товстуха. — К.: Здоров'я, 1990. — 304 с., іл., 6,55 арк. іл.
4. Чухно Т. Большая энциклопедия лекарственных растений / Т. Чухно. — М.: Эксмо, 2007. — 1024 с.

Інформація надана з ознайомчою метою і не повинна бути використана для самолікування.
Крушини кора
Лікарські збори і рослини, згадані в матеріалі