Застосування оману в гінекології

Лікарська рослина оман традиційно застосовується в народній медицині при багатьох захворюваннях, у тому числі й гінекологічних. У народі вважається, що рослина дає силу дев'яти органам і лікує від дев'яти хвороб (рос. девясил). І ці властивості їй приписують не даремно. Фармацевтична промисловість використовує підземні частини рослини для отримання препарату від виразки шлунка. Корені й кореневища оману містять велику кількість біологічно активних речовин, завдяки яким цю рослину застосовують у багатьох сферах медицини, в тому числі гінекології. Корені й кореневища оману багаті на полісахариди, сапоніни, алкалоїди, вітаміни Е та С, мінерали, органічні кислоти й ефірні масла.

Оман в гінекології

Корисні властивості кореня оману

Ще за часів Гіппократа оман використовували в якості цілющого настою або відвару не лише для лікування хвороб шлунка, а й при хворобливих і нерегулярних місячних. Приготовлені з коренів оману лікарські засоби позитивно впливають на функції яєчників, поліпшують кровообіг матки, зменшують запалення. Ці властивості забезпечили оману почесне місце серед лікарських рослин для жіночого здоров'я. Найчастіше відвар коренів оману рекомендують при нерегулярних і хворобливих менструаціях.

Корінь оману при затримці місячних

 

Відвар коренів оману приймають, щоб «пришвидшити» появу місячних, якщо затримка викликана:

  • стресовим станом;
  • запальними процесами органів малого таза;
  • різким схудненням;
  • тривалим прийомом оральних контрацептивів;
  • іншими станами, що стали причиною порушення гормонального обміну.

Важливо дотримуватися дозування, щоб не викликати сильної кровотечі. Безпечним буде вживання 100 мл відвару на добу, приготовленого з аптечного кореня оману. Щоб приготувати відвар, потрібно взяти 1 ст. ложку подрібненої сировини або 2 фільтр-пакети коренів оману виробництва «Ліктрави», залити 200 мл окропу й на киплячій водяній бані витримати протягом 30 хв. Зняти з водяної бані, охолодити протягом 10 хв, процідити.

 

 

 

Відвар кореня оману при хворобливих місячних

Цей же відвар кореня оману ефективний і при хворобливих місячних. Завдяки високому вмісту ефірних масел, які мають болезаспокійливу дію, прийом відвару сприяє усуненню болю. Під час менструації відбувається скорочення стінок матки, яке в нормальному стані абсолютно не болісне. Але якщо болі під час менструації постійні, то з цією проблемою потрібно звернутися до лікаря. Болі можуть бути показником захворювання, яке потребує лікування під наглядом лікаря.

Протипоказання для прийому кореня оману

Дуже важливим протипоказанням є вагітність. Також не можна застосовувати ліки, виготовлені з коренів оману, людям із захворюваннями нирок і серця. З обережністю варто приймати при гастритах зі зниженою кислотністю.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі