Фітотерапія при гастриті

Більшість людей сприймає біль у шлунку, втрату апетиту, нудоту чи здуття як тимчасові відхилення у роботі травлення. Такі симптоми зазвичай пов’язуються з неякісною їжею чи стресом, тому особливого занепокоєння вони не викликають. Проте ці прояви можуть бути й ознаками досить серйозних захворювань шлунково-кишкового тракту, до яких належить і гастрит.

фітотерапія при гастриті

Лікування гастриту потребує комплексного підходу. Усі призначення має робити гастроентеролог після обстеження. Для підтвердження діагнозу проводиться ендоскопія. Разом із медикаментами та дієтою зазвичай практикується фітотерапія.

Рослинні препарати мають широкий спектр дії:

  • нормалізують виділення шлункового соку;
  • відновлюють захисну систему слизової оболонки шлунка;
  • усувають біль та спазми;
  • знімають запалення;
  • покращують процес скорочення шлункових м’язів.

Для кращого терапевтичного ефекту розроблені та протестовані спеціальні лікарські збори, які поліпшують самопочуття та призупиняють розвиток хвороби. До них належать «Шлунковий збір № 3» та «Фітогастрол» від компанії «Ліктрави». Про ці та інші фітозасоби, а також про симптоми і причини гастриту мова піде далі.

Причини гастриту, фактори ризику та симптоми

Запалення слизової оболонки шлунка може бути викликане багатьма факторами. Серед них:

  • бактерія хелікобактер пілорі, яка продукує велику кількість токсинів та пошкоджує слизову оболонку внутрішніх органів;
  • гостра кишкова інфекція, що викликає запалення в шлунково-кишковому тракті;
  • прийом антибіотиків та нестероїдних протизапальних засобів, що подразнюють слизову оболонку шлунка;
  • аутоімунні захворювання, за яких імунітет атакує власні клітини організму;
  • неправильне харчування: нерегулярні перекуси, їжа з хімічними добавками, гострі, смажені, копчені страви;
  • куріння, вживання алкоголю, стрес.

Самі ці причини найчастіше провокують запальні процеси слизової оболонки шлунка. Вони проявляються через наступні симптоми:

  • дискомфорт у верхній частині живота;
  • нудоту;
  • блювоту;
  • здуття;
  • відрижку;
  • втрату апетиту.

Зважаючи на індивідуальні особливості організму, симптоми можуть виявлятися з різною інтенсивністю. Якщо слизова оболонка сильно пошкоджена до них може додатися сильний біль, характерний для виразки шлунка.

Детально про симптоми гастриту читайте у цій статті.

Щоб запобігти ускладненням та полегшити симптоми, слід вчасно звернутися до лікаря. Адже лікування залежить не лише від причини гастриту, але й від його форми: гострої чи хронічної, гіпоацидної чи гіперацидної.

Фітотерапія гіпоацидного гастриту

Гіпоацидний гастрит — це запалення слизової оболонки шлунка, для якого характерне зменшення кількості шлункового соку і зниження рівня кислотності. Підвищити кислотність та нормалізувати секрецію шлункового соку допоможуть настої з полину, золототисячника, подорожника і материнки.

Полин

Полин містить значну кількість ефірної олії, до складу якої входить туїловий спирт, пінен, кадинен, феландрен, γ-селінен,
β-бізаболен, куркумен, яблучна та янтарна кислоти. Саме ці складові покращують апетит і стимулюють вироблення шлункового соку.

полин для лікування гастриту

Трава золототисячника

Трава золототисячника містить гіркі глікозиди, алкалоїд генціанін, аскорбінову кислоту, ефірну олію. Завдяки такому складу настої із цієї трави збуджують апетит, стимулюють секрецію травних залоз, підвищують перистальтику кишківника.

Подорожник

Подорожник має протизапальну та знеболювальну дію. Вона можлива завдяки полісахаридам, органічним кислотам, дубильним речовинам, гіркотам, каротиноїдам та алкалоїдам, які містяться у листі цієї рослини. Комплекс біологічно активних речовин значно покращує апетит та стимулює секреторну функцію шлунка.

Материнка

Материнка має протизапальні та антибактеріальні властивості. Рослина містить вітамін С, флавоноїди, дубильні речовини. Особлива цінність материнки полягає в її ефірній олії, до складу якої входять феноли, терпеноїди, кумарини та антоціани. Високий вміст карвакролу надає олії потужні антибактеріальні властивості, які за своєю дією перевершують багато сучасних антибіотиків. Материнка підвищує секреторну активність шлунка та знімає запалення.

Рослини для лікування гіперацидного гастриту

Гіперацидний гастрит — це подразнення слизової оболонки шлунка, що супроводжується підвищеною кислотністю шлункового соку. Основною частиною лікування є зниження високого рівня секреції шлункового соку, усунення больового синдрому та зменшення запалення. Для такої терапії використовується трава споришу, корінь солодки, насіння льону та корінь аїру.

Трава споришу

Основною активною речовиною споришу є дубильні речовини, які забезпечують протизапальні властивості. Настої з цієї трави обволікають слизову оболонку шлунка і захищають її від подразників. Як результат — зменшення больових відчуттів та покращення стану в цілому.

Корінь солодки

Лікувальні властивості кореня солодки обумовлені його унікальним складом, до якого входять мальтоза, целюлоза, крохмаль, глюкоза, фруктоза, дубильні речовини, сапоніни, ефірні олії, смоли, органічні кислоти, кумарини, флавоноїди, алкалоїди. Завдяки цим речовинам рослина прискорює загоєння ерозивних ран на слизових стінках і обволікає слизові оболонки, забезпечуючи антацидну дію.

корінь солодки при лікуванні гастриту

 

Насіння льону

До складу лляного насіння входить великий відсоток слизу, який обволікає внутрішню поверхню шлунка, сприяє зниженню запалення і загоєнню тканин, запобігає утворенню ерозій. Також льон містить ненасичені жирні кислоти омега-3, омега-6, органічні кислоти, білки і амінокислоти, стерини, слиз, клітковину, вітаміни С, Е, К, РР, групи В, мікроелементи: мідь, магній, калій, кальцій, молібден, фосфор, селен, залізо. Завдяки цим компонентам знижується отруйна дія токсинів, зміцнюється імунітет, організм отримує вітаміни та мінерали для нормалізації функціонування шлунково-кишкового тракту.

Більше про корисні властивості лляного насіння для роботи кишково-шлункового тракту — за цим покликанням.

Корінь аїру

Кореневище аїру містить складну комбінацію природних речовин: ефірні олії, органічні кислоти, фітонциди, дубильні речовини, алкалоїди, вітаміни, таніни, крохмаль, альдегіди, смоли, мінерали. За рахунок таких біологічно активних речовин настої з кореня аїру знижують рівень соляної кислоти, захищають слизову оболонку, зменшують больовий синдром та покращують самопочуття.

«Шлунковий збір № 3» при гастриті

Дієвий терапевтичний ефект при лікуванні гастриту можливий за умови поєднання різних лікарських рослин. Вони забезпечують широкий спектр дії та сприяють швидкій клінічній ремісії. Обравши фітотерапію як допоміжний засіб при лікуванні хвороб шлунково-кишкового тракту, варто спробувати «Шлунковий збір № 3» від компаній «Ліктрави».

До складу шлункового збору входять:

  • кореневища валеріани;
  • листя м’яти перцевої;
  • листя кропиви;
  • кора крушини;
  • кореневища аїру.

Суміш рослин забезпечує жовчогінний, протизапальний, спазмолітичний ефект. Регулярний прийом настою покращує моторику шлунка, нормалізує рівень шлункового соку, зменшує дискомфорт та усуває спазми.

Універсальний збір «Фітогастрол» від компанії «Ліктрави»

Для комплексної терапії гастриту застосовується універсальний збір «Фітогастрол» від компанії «Ліктрави». Його унікальна властивість у тому, що він підходить для лікування як гіпоацидного, так і гіперацидного запалення слизової оболонки шлунка.

Збір «Фітогастрол» об'єднує популярні лікарські рослини, серед яких:

  • корені солодки;
  • квітки ромашки;
  • листя м’яти перцевої;
  • плоди кропу пахучого;
  • кореневища аїру.

Такий склад сприяє нормалізації виділення шлункового соку, відновленню слизової оболонки шлунка, зменшенню запалення та покращенню моторики. Також лікарський збір чинить на організм знеболювальну та загальнозміцнювальну дію.

Гастрит належить до захворювань, які потребують невідкладного та систематичного лікування. Адже складні випадки запалення слизової оболонки шлунка можуть спровокувати виразкову хворобу. Тому при перших симптомах гастриту слід звернутися до лікаря, пройти обстеження і розпочати комплексну терапію.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі